Μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και άνοδο του πληθωρισμού προβλέπει για φέτος, πρωτίστως λόγω της ουκρανικής κρίσης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Μια ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς, αναγκάζοντας εκατομμύρια πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και απειλώντας μια οικονομική ανάκαμψη που βρισκόταν στο σωστό δρόμο μετά από δύο χρόνια πανδημίας», ανέφερε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπον παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις του Οργανισμού.
Ειδικότερα για το 2022 αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3%, δηλαδή χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,5% που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι 2,6% έναντι πρόβλεψης 4,3% τον Δεκέμβριο, με τη Γερμανία στο 1,9% (-2,2 μονάδες) και τη Γαλλία στο 2,4% (-1,8 μονάδες).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 2,5% (έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο) και η Κίνα κατά 4,4% (έναντι 5,1%).
Ως προς τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα εξακολουθήσει να εκτοξεύεται φθάνοντας στο 8,5% φέτος, δηλαδή ο υψηλότερος από το 1988, κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα μέταλλα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Αυτός ο πληθωρισμός «διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το βιοτικό τους επίπεδο και επιβραδύνει την κατανάλωση», συνοψίζει ο ΟΟΣΑ τονίζοντας ότι στις ευάλωτες χώρες, οι αυξανόμενες τιμές και οι ελλείψεις τροφίμων,όπως το σιτάρι, απειλούν με «ανθρωπιστικές καταστροφές»
Ο ΟΟΣΑ συμβουλεύει τα κράτη να λάβουν μέτρα για «προσωρινή, έγκαιρη και καλά στοχευμένη» βοήθεια στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ΟΟΣΑ πιστεύει επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος, αλλά προειδοποιεί ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο» και ότι “οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν”.