Τα ψέματα τελείωσαν. Το σήριαλ που κρατά ομήρους 2,5 εκατ. συνταξιούχους από το καλοκαίρι και μετά βαίνει προς το τέλος του. Το αργότερο στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρα θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση από τους δανειστές, την οποία και θα υλοποιήσει η Αθήνα.
Το momentum δείχνει να είναι με την ελληνική πλευρά, αλλά όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες, μηδένα προ του τέλους μακάριζε.
Το θέμα των συντάξεων έχει περάσει από τα χίλια μύρια κύματα. Από την απόλυτη απογοήτευση μέχρι και την απόλυτη βεβαιότητα. Ουδείς αυτή την στιγμή μπορεί με το χέρι στην καρδιά να πει τι ακριβώς θα συμβεί. Λίγες ημέρες υπομονή και θα γνωρίζουμε. Εξάλλου τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Στις 21 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα καταθέσει το οριστικό σχέδιο προϋπολογισμού στην Βουλή και εκεί δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σενάρια. Θα υπάρχει ένα και μοναδικό.
Με δεδομένο μάλιστα ότι τις τελευταίες ώρες αρχίζουν και διακινούνται και πάλι διάφορα σενάρια, αλλά καλό θα είναι να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι
Κλειδώνουν σε μια εβδομάδα, οι αποφάσεις για το μέλλον των συντάξεων και την τύχη του πακέτου με τις παροχές και τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το 2019. Το τοπίο παραμένει θολό, ακόμα και μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενώ οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία.
Την Πέμπτη, στο κρίσιμο Euro Working Group, θα βγουν μολύβια και χαρτιά πριν από το Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση πιέζει να είναι και καταληκτικό για τις αποφάσεις. Άλλωστε, δυο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα ενσωματώνει ένα μόνο σενάριο για τις συντάξεις, με το ιδανικό για την κυβέρνηση να είναι το σενάριο χωρίς τις περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιδιώκει να υπάρξει ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός και όλα να τελειώσουν στις 19 Νοεμβρίου με τις απαραίτητες συναινέσεις κυρίως από την πλευρά των Γερμανών οι οποίοι κρατούν τα κλειδιά στο Eurogroup.
Παράλληλα με την αποτροπή των περικοπών στις συντάξεις, κεντρικός στόχος για την Αθήνα είναι να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των παροχών και ελαφρύνσεων του 2019 που ανέρχεται σε 765 εκατ. ευρώ, αν και τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα είναι μεγαλύτερο και θα φθάσει στα 900 εκατ. ευρώ. Τα αντίμετρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το επόμενο έτος, έχοντας το βλέμμα στις κάλπες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων µε τους δανειστές, καθώς ακόμα δεν έχει γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με τις Βρυξέλλες στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του 2019. Η διαφορά βρίσκεται στα 300 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης το θέμα αυτό θα κλείσει και θα καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα κρίνει ποια από τα θετικά μέτρα θα υλοποιηθούν το 2019.
Όλα θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία με την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης κατά τη συνεδρίαση του EWG. Η ομάδα των ευρωπαίων τεχνοκρατών πρόκειται να δώσει βαρύτητα σε αυτά τα στοιχεία, ιδιαίτερα μετά τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισαν οι φορολογικές εισπράξεις του Σεπτεμβρίου.
Στην τελική ευθεία προς μια οριστική συμφωνία, μεγάλος αστάθμητος παράγοντας παραμένει η τελική στάση της Γερμανίας ενώ στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι οι αριθμοί βγαίνουν και ότι ακόμη και αν επικρατήσει το σενάριο για ανάπτυξη 2% που προβλέπει η Κομισιόν, η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Μετά το Eurogroup αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη έκθεση των δανειστών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας.
Του Θανάση Παπαδή