Σάββατο, 30 Νοε.
16oC Αθήνα

Όταν η δημοσιογραφική δεοντολογία πάει στα σκουπίδια, η αξιπιστία βυθίζεται στα τάρταρα

Όταν η δημοσιογραφική δεοντολογία πάει στα σκουπίδια, η αξιπιστία βυθίζεται στα τάρταρα

Τι είπατε δεοντολογία; Μα, σοβαρά μιλάτε τώρα; Αυτές είναι παρωχημένες αντιλήψεις για τη δημοσιογραφία, των παλιών εποχών που ίσχυε το «οφ δη ρέκορντ», που η εντιμότητα στην ενημέρωση απαιτούσε διασταύρωση, σεβασμό του αναγνώστη, του ακροατή ή του τηλεθεατή, αρχές παλιομοδίτικες ίσως για κάποιους, αλλά ακρογωνιαίος λίθος της σωστής και έντιμης πληροφόρησης που εμείς στο newsit.gr σεβόμαστε και προσπαθούμε να υπηρετούμε.

Σήμερα το φαινόμενο του σκληρού ανταγωνισμού, της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και των σκληρών αντιπαραθέσεων για λόγους άσχετους με την ενημέρωση, καταρρακώνουν την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων και οδηγούν εν τέλει στην απαξίωση και την καχυποψία των πολιτών που τη βλέπουμε καθημερινά να εκδηλώνεται με παντοειδείς τρόπους.

Ενίοτε το φαινόμενο φτάνει στην ανθρωποφαγία, όπως για παράδειγμα έγινε χτες με αφορμή τη λάθος αποστολή ανακοίνωσης για το θέμα το ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Ο συνάδελφος είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο ανακοίνωσης το οποίο όμως ποτέ δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, όπως δεν συζητήθηκε καν το θέμα του ΦΠΑ στα δίδακτρα γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν ισοδύναμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε σήμερα να πείσει το Eurogroup.

Ο συνάδελφος που έστειλε το λάθος κείμενο ανακοίνωσης το αντιλήφθηκε αμέσως, ζήτησε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους παραλήπτες και τους απέστειλε με διαφορά ελάχιστων λεπτών το κανονικό κείμενο. Οι κυνηγοί της επιτυχίας και της κυβερνητικής γκάφας, έσπευσαν να ανακαλύψουν αλαλούμ στην κυβέρνηση για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πράγμα που δεν υπήρχε και το ήξεραν πολύ καλά.

Παρά ταύτα έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το λάθος για να ασκήσουν αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα όμως έκαναν επίθεση στο συνάδελφό τους που έκανε το λάθος και ασφαλώς στην έντιμη ενημέρωση. Αν η επίθεση εκπορευόταν από πολιτικό κόμμα, ίσως και υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε κάποιος να το αποδεχθεί με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όμως, δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί από μέσα ενημέρωσης γιατί πολύ απλά συνιστά παραπληροφόρηση συνειδητή και εσκεμμένη. Από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι γνώριζαν την αλήθεια και πρόβαλαν άλλη από αυτή, εκείνο που έκαναν είναι να προβούν σε διαστρέβλωση των γεγονότων και συνειδητή παραπληροφόρηση των πολιτών. Στο παρελθόν και στις εποχές της αξιοπιστίας του Τύπου οι διακινητές ψευδών ειδήσεων πλήρωναν το τίμημα της διαστρέβλωσης από το ίδιο το μέσο, σήμερα δυστυχώς μπορεί και να επιβραβευθούν. Ο τέμπορα ο μόρες…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε