Site icon NewsIT

Ουάσινγκτον: Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν με Ζελένσκι – SOS για την Ουκρανική οικονομία

12.12.2023 | 10:20
Ουάσινγκτον: Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν με Ζελένσκι – SOS για την Ουκρανική οικονομία

American and Ukrainian flags fly against the blue sky and part of the building. Patriotism.

Με σκοπό την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για την άμυνά της κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο σήμερα (12.12.23).

Tην ίδια ώρα που αναμένεται η συνάντηση Τζο Μπάιντεν – Βολοντιμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times , η ΕΕ εξετάζει ενδεχόμενο παροχής βοήθειας ύψους 15 δις. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ το ΔΝΤ ετοιμάζει εκταμίευση 15,6 δισ. ευρώ από το δάνειο που έχει εγκρίνει για την χειμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα. Δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου έχουν κάνει λόγο για “τρύπα” 40 δισ. ευρώ στον ουκρανικό προϋπολογισμό το 2024.

Ο Μπάιντεν είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον «για να υπογραμμίσει την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό στην άμυνά του κατά της βάναυσης ρωσικής εισβολής», ανακοίνωσε εκ των προτέρων ο Λευκός Οίκος. Στη συνέχεια αναμένεται συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Ζελένσκι θέλει επίσης να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον (Mike Johnson).

Ο Ζελένσκι είχε ήδη φθάσει στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα και είχε μια σειρά από συναντήσεις, για παράδειγμα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Κατά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Όστιν επιβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε στον κόσμο ότι η Αμερική δεν θα παραπαίει στην υπεράσπιση της ελευθερίας», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο που εκπαιδεύει στρατιωτικούς ηγέτες.

Ενόψει του αγώνα που διεξάγεται στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αποδέσμευση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας, προειδοποίησε: «Οι δεσμεύσεις της Αμερικής πρέπει να τηρηθούν. Η ασφάλεια της Αμερικής πρέπει να υπερασπιστεί και η Αμερική πρέπει να κρατήσει το λόγο της».

Η αποδέσμευση της νέας αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία εμποδίζεται επί του παρόντος από μια διαμάχη στο αμερικανικό κοινοβούλιο.

Όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν αμφιβολίες για την υποστήριξη της Ουκρανίας ή την απορρίπτουν εντελώς.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί προηγουμένως από το κοινοβούλιο για την Ουκρανία θα εξαντληθούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους. Είναι η τρίτη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε σε συνάντηση με τον Ζελένσκι ότι η Ουκρανία κατάφερε να “εφαρμόσει και να διατηρήσει μια σταθερή οικονομική πολιτική” με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Οι ουκρανικές αρχές επέδειξαν δέσμευση για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων διακυβέρνησης και διαφθοράς. Αυτό αποτελεί απόδειξη της ηγετικής δύναμης του Ζελένσκι.

Τον Μάρτιο, το ΔΝΤ παρείχε στην Ουκρανία, η οποία δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία, ένα πακέτο χρηματοδότησης δισεκατομμυρίων.

Το δανειακό πρόγραμμα προορίζεται να δώσει στη χώρα πρόσβαση σε 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (περίπου 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός διεθνούς πακέτου βοήθειας συνολικού ύψους 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 106 δισεκατομμυρίων ευρώ) και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία και ήταν πρόσφατα ιδιαίτερα έντονες στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version