- Ανοίγουν τον δρόμο για παράταση στο μνημόνιο οι δανειστές - Πως μπλοκάρει οι έξοδος από το πρόγραμμα και τι μπορεί να συμβεί - Το παρασκήνιο και η “καθαρή” έξοδος στις αγορές
Σήμερα εκταμιεύεται η δόση των 5,7 δισ ευρώ, όπως αποφάσισε χθες ο ESM, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την συμφωνία που είχαν δανειστές και κυβέρνηση. Χθες από τις Βρυξέλλες και μέσω επίσημων δηλώσεων, ανοίγουν διάπλατα παράθυρο για παράταση του υφιστάμενους προγράμματος πέρα από τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι εργάζεται με ορίζοντα το Eurogroup της 21η Ιουνίου και τίποτε δεν έχει αλλάξει σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο στόχο.
Να σημειωθεί ότι από την συνολική δόση των 6,7 δισ, σήμερα θα καταβληθεί τα 5,7 δισ και τα υπόλοιπα τον Μάιο – και όχι τον Απρίλιο όπως αναμενόταν αρχικά – υπό την προϋπόθεση πως ενδιάμεσα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα και θα έχει συνεχίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Χθες, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί παραδέχτηκε από το βήμα της Ευρωβουλής πως η καταληκτική προθεσμία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που είχαν θέσει για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων κυβέρνηση και δανειστές δεν είναι πλέον αμετακίνητη και πως οι αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία θα ληφθούν αργότερα.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup ή ίσως λίγο αργότερα», είπε ο κ. Μοσκοβισί, επιβεβαιώνοντας διαρροές και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που ανέφεραν πως τελικά οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν πιθανότατα στο Eurogroup του Ιουλίου. Οι εν λόγω πηγές αναγνώριζαν πως οι 91 ημέρες που μεσολαβούν έως το Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο δεν φθάνουν πλέον για να διευθετηθούν τα 88 προαπαιτούμενα και ειδικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών μέσω πηγών σημείωνε «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε τέταρτη αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».
Δρόμος στρωμένος με αγκάθια
Και αν τα προαπαιτούμενα είναι το ένα σκέλος της εξίσωσης, η ελάφρυνση του χρέους και οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα πλεονάσματα και τις τράπεζες είναι το δεύτερο. Ο επίτροπος Μοσκοβισί, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, επιβεβαίωσε πως οι διαφορές με το Ταμείο σε ζητήματα όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν και πως θα επιδιωχθεί η γεφύρωσή τους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. «Ελπίζω ότι στη συζήτηση, που θα συνεχίσουμε να έχουμε με τους φίλους μας από το ΔΝΤ, θα καταφέρουμε να τους πείσουμε» ανέφερε σχετικά.
Ωστόσο, η προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. που έχουν διαφορετικές απόψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκτιμάται πως θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ακόμη και στην περίπτωση που η νέα γερμανική κυβέρνηση επιδείξει διάθεση ταχείας διευθέτησης του ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που έως σήμερα δεν έχει διαφανεί.
Του Θανάση Παπαδή