Οικονομία

Ούτε σήμερα στην Βουλή η προστασία της πρώτης κατοικίας – Καμία ανησυχία λένε στην κυβέρνηση

Αναβολή λίγων ωρών ή και ημερών λαμβάνει η κατάθεση του νομοσχεδίου με το πλαίσιο για την αντικατάσταση του ν. Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το νομοσχέδιο θα πήγαινε σήμερα στην Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη και να μην υπάρξει κενό στην προστασία, αφού την ίδια ημέρα εκπνέει η ισχύς του ν. Κατσέλη.

Ωστόσο οι διαφωνίες που υπήρξαν με τον SSM και την ΕΚΤ, καθώς και η μουρμούρα από τους Έλληνες τραπεζίτες, είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της και να αλλάξει μερικές διατάξεις, χωρίς ωστόσο – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – να μεταβληθεί σημαντικά το γενικότερο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος με γνώση των συζητήσεων μιλώντας στο newsit ανέφερε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία.

«Δεν θα μείνει ούτε μία ώρα χωρίς προστασία η α’ κατοικία»

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική του μορφή και απλά απομένουν κάποιες τεχνικού χαρακτήρα διορθώσεις ή παρατηρήσεις από τους δανειστές ώστε να πάει στην Βουλή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη θεωρώντας ότι από την στιγμή που θα πάει στην Βουλή, έχει την ισχύ νόμου και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μένει χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία έστω και για μία … ώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από την 1η Μαρτίου ξεκινάει μία νέα περίοδος για τους κατόχους πρώτης κατοικίας που δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους. Αν και σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσει στην πράξη, μένει να το δούμε. Επίσης μένει να δούμε αν οι τράπεζες θα τακτοποιήσουν την κατάσταση με εργαλείο το νέο νόμο ή τελικά θα βρεθεί ένα ακόμη παράθυρο για να ικανοποιούνται οι κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις του προηγούμενου νόμου, οι οποίες διαμορφώνονται στις 155.000, θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να ισχύουν όσα ίσχυαν βάσει του «νόμου Κατσέλη», όμως οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Στο μεταξύ, ο συνυπολογισμός των τόκων σε ότι αφορά το υπόλοιπο του δανείου που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 130.000 ευρώ, θεωρείται ότι περιορίζει το προστατευτικό πλέγμα.

Πάντως υπάρχουν και αυτοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του νόμου για την προστασία, προκειμένου να μπει φραγμός σε όλους εκείνους που έχουν κάνει επάγγελμα το … «δεν πληρώνω». Η Morgan Stanley αναφέρει σε έκθεσή της, μετά από επίσκεψη και συναντήσεις με τραπεζικούς παράγοντες στην Αθήνα, ότι αναμένεται να παροτρύνει περισσότερους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, παρ’ όλα αυτά, ο αντίκτυπος στο ποσοστό των NPEs θα φανεί τουλάχιστον μετά από 12 μήνες, δεδομένης της μακράς μεταβατικής περιόδου στην οποία υπάγονται πριν χαρακτηριστούν «εξυπηρετούμενα».

Πάνε μαζί κυβέρνηση και ΤτΕ

Από κοινού και συμπληρωματικά θα λειτουργούν τα δύο σχέδια, ΤΧΣ και ΤτΕ για την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων. Σε συνάντηση που είχε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφάσισαν να στηρίξουν και τα δύο σχέδια τα οποία το καθένα θα έχει την δική του δυναμική και αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των τραπεζών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες συμφώνησαν στη δημιουργία και οργάνωση κοινής ομάδας, καθώς τα δύο σχήματα που έχουν προτείνει η κεντρική τράπεζα και το ΤΧΣ κρίνονται συμπληρωματικά.

Στόχος είναι να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να έχουν το ταχύτερο δυνατό στη διάθεσή τους ακόμη περισσότερες λύσεις στη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η κοινή δράση μεταξύ ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αξιοπιστία του κλάδου.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων
Η εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ αφορά επίσης τα ακριβή όρια των νέων περιοχών και τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων