Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση αναφοράς τού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που είχε κατατεθεί από τον πρώην πρόεδρο τής Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ζητούσε να δοθεί η δυνατότητα κυμαινόμενης δόσης, ώστε οι επιχειρήσεις με εποχικό χαρακτήρα να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται στη ρύθμιση του Ν. 2648/1998, με την οποία δίνεται -υπό προϋποθέσεις- η δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι και σε 48 δόσεις, και υπενθυμίζει ότι με τον ίδιο νόμο δύναται να χορηγηθεί στους οφειλέτες, άπαξ και υπό προϋποθέσεις, διοικητική αναστολή πληρωμής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής, για διάστημα μέχρι πέντε μηνών.
«Το υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών τού υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, στο πλαίσιο τής προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στα αιτήματα για δυνατότητα χορήγησης ανισόποσων δόσεων, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι «μια ανάλογη πρόβλεψη θα εισήγαγε απόκλιση από τον κανόνα γενικής και τυποποιημένης εφαρμογής των ρυθμίσεων, θα αύξανε την πολυπλοκότητα και θα δημιουργούσε, ενδεχομένως, ζητήματα καταστρατήγησης». Όπως άλλωστε υπενθυμίζει ο υφυπουργός, «στοιχεία, όπως η εποχικότητα της οικονομικής δραστηριότητας τού οφειλέτη και η βιωσιμότητα τής ρύθμισης, αποτελούν κριτήρια που λαμβάνονται ήδη σοβαρά υπόψη για τον προσδιορισμό τού τελικού αριθμού των δόσεων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειροπέδες σε επιχειρηματία για οφειλές μαμούθ προς το Δημόσιο