Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Ούτε βήμα πίσω το ΔΝΤ – Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ούτε βήμα πίσω το ΔΝΤ – Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Στη θέση που έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή αναμένεται να επιμείνει το ΔΝΤ στην έκθεση που θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη, 20 Ιουλίου, όταν και θα εξεταστεί η συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο!

Το ΔΝΤ, σε όλα τα σενάριά του θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, γράφει η Καθημερινή της Κυριακής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά.

Αλλά ούτε έτσι θεωρούν το χρέος βιώσιμο! «Εάν οι πιστωτές δεν προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσής του, το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα», αναμένεται να διαμηνύσει, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο. Οι απαισιόδοξες παραδοχές του για τον ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιο δανεισμού καθιστούν το χρέος μη βιώσιμο, μετά το 2030, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησής του θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ.

Από εκεί και πέρα, το ΔΝΤ αναμένεται στην έκθεσή του να επισημαίνει μία σειρά από αδυναμίες, μεταξύ άλλων, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, επειδή η Ελλάδα πήρε όλα τα μέτρα που της ζητήθηκαν (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου) αλλά και επειδή η Λαγκάρντ έχει δεσμευτεί στη Μέρκελ, εκτιμάται ότι το Ταμείο θα προχωρήσει σε μια “συμφωνία επί της αρχής” για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αλλά η συμφωνία αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η Ευρωζώνη προχωρήσει σε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ, οι πιθανότητες να οδηγηθεί τελικά το ΔΝΤ σε εκταμίευση του 1,6 δισ. ευρώ που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή προθέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «είναι περιορισμένες».

Σύμφωνα με τις πηγές του ΔΝΤ, η έκθεση που θα συζητηθεί δεν προβλέπει επίσημα χρονικό όριο εντός του οποίου πρέπει να επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να αποφασισθεί οριστικά η συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις χωρών που είχαν ενταχθεί στο παρελθόν (κυρίως τη δεκαετία του ’80) σε ανάλογα καθεστώτα με «συμφωνία έγκρισης επί της αρχής» δινόταν περιθώριο ενός μηνός για να αποφασιστεί οριστικά η ενεργοποίηση ή μη του προγράμματος. Στην ελληνική περίπτωση, το ΔΝΤ είναι προφανές ότι έχει αποφασίσει να φανεί ευέλικτο, αφήνοντας κάθε περιθώριο στην Ευρωζώνη να κινηθεί όποτε εκείνη θεωρεί σκόπιμο στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Έτσι, είναι πιθανόν να παραμείνει το ΔΝΤ με ρόλο συμβούλου έως το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε