Κυριακή, 21 Ιουλ.
28oC Αθήνα

“Πάγωσαν” χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων – “Σηκώνουν τα χέρια” οι συμβολαιογράφοι που δεν μπορούν να υπολογίσουν τον φόρο υπεραξίας

“Πάγωσαν” χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων – “Σηκώνουν τα χέρια” οι συμβολαιογράφοι που δεν μπορούν να υπολογίσουν τον φόρο υπεραξίας

– Ακόμα να εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών
– Πολλά προβλήματα στην αγορά σχετικά με τον υπολογισμό της τιμής κτίσης αρκετών κατηγοριών ακινήτων
– Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν πανελλαδικά από την υπογραφή συμβολαίων πώλησης ακινήτων

Αλαλούμ στην αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει ο φόρος υπεραξίας, με χιλιάδες μεταβιβάσεις να μπαίνουν στον… πάγο. Η διευκρινιστική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί και έτσι κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να υπολογίσει τον φόρο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η ημέρα του 2014.

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου και τον πληρώνει ο πωλητής τους ακινήτου.

Πολλά τα προβλήματα στην αγορά με τον υπολογισμό της τιμής κτίσης ακινήτων

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τη διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το νέο φορολογικό τοπίο στις μεταβιβάσεις ακινήτω,ν με αποτέλεσμα να παραμένουν τα κενά και οι συμβολαιογράφοι να μην μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξη των συμβολαίων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα περισσότερα προβλήματα αφορούν στον υπολογισμό της τιμής κτίσης αρκετών κατηγοριών ακινήτων όπως για παράδειγμα:
– τις πωλήσεις ακινήτων από αντιπαροχή
– τα δομημένα ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το κόστος κατασκευής της οικοδομής
– τις περιπτώσεις επικαρπίας και ψιλής κυριότητας
– τα ακίνητα κυρίως της επαρχίας που αποκτήθηκαν με χρησικτησία

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2014, σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου, ο συμβολαιογράφος που καταρτίζει το συμβόλαιο πρέπει να παρακρατήσει φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής στην οποία ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο και της τιμής στην οποία το μεταβιβάζει.

Δηλαδή ο φόρος 15% επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η τιμή στην οποία πωλείται το ακίνητο είναι μεγαλύτερη από την τιμή στην οποία αυτό αποκτήθηκε από τον τωρινό πωλητή του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θεωρείται πλέον ότι προκύπτει «υπεραξία» η οποία είναι εισόδημα για τον πωλητή.

Ο υπολογισμός της «υπεραξίας» και του τελικού οφειλόμενου φόρου θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο σε συνεργασία με τον πωλητή του ακινήτου. Στο σημείο αυτό, οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο υπολογισμός της «υπεραξίας» να μην γίνεται από τους ίδιους, αλλά από τη φορολογική αρχή.

“Σηκώνουν τα χέρια”

Αδυνατώντας, λοιπόν, να υπολογίσουν τον φόρο υπεραξίας, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν πανελλαδικά από την υπογραφή συμβολαίων πώλησης ακινήτων, καθώς θεωρούν, ότι ο φόρος υπεραξίας “εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή – φορολογούμενου”.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος διαπίστωσε ότι, ο επιβαλλόμενος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω πώλησης, φόρος υπεραξίας, με την συγκεκριμένη διαδικασία που θεσμοθετήθηκε “είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή – φορολογούμενου”.

Κατόπιν αυτών, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε αποχή “από την σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στο φόρο υπεραξίας, μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών”.

Τέλος, οι συμβολαιογράφοι, θεωρούν, ότι μετά από τις επαφές που είχαν και την εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στις επόμενες ημέρες “θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον φορολογούμενο πολίτη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπλόκο στα ακίνητα από τον φόρο υπεραξίας

Μισό πρόστιμο για αυθαίρετα που έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά

Χώρα ενοικιαστών η Γερμανία – Ελάχιστοι οι ιδιοκτήτες

Πληρώστε όλα τα χαράτσια αλλιώς δεν παίρνετε κληρονομιά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε