Πρώτα έβαλε… πάγο στον Τάσο Πετρόπουλο, τώρα βάζει… φρένο σε όσους εξακολουθούν να μιλούν για επίδομα Πάσχα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως επίδομα δεν θα δοθεί γιατί… δεν βγαίνουμε αλλά αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, δεν αποκλείεται να δοθεί μέρισμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλει ούτε να… ακούει για το περιβόητο και πολυθρύλητο επίδομα Πάσχα. Το είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε μιλώντας την Τετάρτη (03.04.2019) στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Πάτρας, διαμηνύοντας πως υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Αν και πάγωσε το επίδομα Πάσχα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος, στο τέλος του χρόνου όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια, το κοινωνικό μέρισμα. Αλλά και σε αυτό άφησε αστερίσκο. Αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά… Αν δηλαδή υπάρξει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, εάν υπάρξει υπερ-απόδοση. Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε (σ.σ. επίδομα Πάσχα), ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, εάν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε τον στόχο. Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων. Αυτό έχει δυο σημαντικά αποτελέσματα, ότι είμαστε εντός των στόχων τα τελευταία 3 χρόνια, μια μεγάλη αξιοπιστία στις αγορές για να μας δανείζουν, και δεύτερον μας επέτρεπε όταν είχαμε υπερ-πλεόνασμα να το επιστρέψουμε στην κοινωνία».
Από εκεί και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ρυθμίσεις για όσους χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ένα σχέδιο που βρίσκει, πάντως, αντιστάσεις στους δανειστές. Είπε ο υπουργός Οικονομικών: «Σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις, και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος, έτσι και αυτό, όπως με τον νέο νόμο Κατσέλη έχουμε δυο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό. Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει».
Αναφερόμενος στο νέο νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Εμείς θέλαμε να κάνουμε έναν νόμο, που στηριζόταν σε ένα μέρος στον παλιό νόμο πλαίσιο Σταθάκη – Κατσέλη και ένα άλλο μέρος, που δημιουργούσε την δυνατότητα το κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Και πώς το κάνεις αυτό; Μοιράζοντας το κόστος. Η κυβέρνηση δίνει κάποια λεφτά, ο δανειολήπτης μπαίνει σε ένα σύστημα να ξεπληρώσει το χρέος και οι τράπεζες κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Άρα και τα τρία μέρη, όλοι κερδίζουν κάτι και όλοι χάνουν κάτι. Είναι μια πολιτική προσέγγιση επιστροφής στην κανονικότητα. Άρα το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου βοηθά τα κόκκινα δάνεια να «πρασινίσουν», να μπορεί ο κόσμος να τα ξεπληρώσει. Φαντάζομαι έχετε και εσείς στην Πάτρα ανθρώπους, που σας λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν 350 ευρώ τον μήνα, αλλά εάν ήταν 200 ευρώ θα έκανα μια προσπάθεια. Μάλιστα ο κόσμος είναι περήφανος, διότι θέλει να ξεπληρώσει και θα λέει αν το κράτος μου έδινε τα 150 ευρώ, θα πλήρωνα εγώ τα 200 και αυτό θα βοηθούσε. Ο νέος νόμος έχει δυο καινοτομίες. Και ο επιχειρηματίας (φυσικό πρόσωπο), που έχει πάρει ένα σπίτι μπαίνει, ενώ δεν είχε την δυνατότητα αυτή με τον νόμο Κατσέλη, και ο επιχειρηματίας, που έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο με ενέχυρο το σπίτι του μπορεί να μπει, κάτι, που δεν συνέβαινε με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη».