Οικονομία

Πάλι μπάχαλο με τις αποδείξεις! Τι γίνεται με τους παντρεμένους;

Οι παντρεμένοι έχουν ψυχή; Για την εφορία μάλλον όχι αφού μετά τα αστεία πειράματα που έγιναν με τις αποδείξεις και μετά τις διευκρινήσεις τελικά και πάλι προκύπτει κενό που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε όσους έκαναν το... λάθος να παντρευτούν

Οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών φρόντισαν να δώσουν διευκρινίσεις όμως σε ό,τι αφορά μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια που δηλώνουν και οι δύο μισθωτοί ή συνταξιούχοι.

Στην απόφαση αναφέρεται: «το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Ο προηγούμενος επιμερισμός εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος και η σύζυγος δηλώνουν εισόδημα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων».

Τα εισοδήματα από ακίνητα και τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, δεν φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα σχετικά με το πώς θα γίνει ο επιμερισμός των αποδείξεων στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο φορολογουμένων είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή εισοδηματίας.

Άρα; Μάλλον κάποιος πρέπει να δώσει νέες διευκρινήσεις…

Ποιες και πόσες αποδείξεις “περνάνε”

Σύμφωνα με την απόφαση, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με την κλίμακα, ατομικό εισόδημα.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22% και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο.

Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο ίδιος ο φορολογούμενος, η σύζυγος του ή τα τέκνα που τον βαρύνουν και περιλαμβάνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

– Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά,

– Αλκοολούχα ποτά και καπνός

– Ένδυση και υπόδηση

– Οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

– Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

– Μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί.

– Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες

– Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια.

– Τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών

– Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

– Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

– Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση.

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή, οι δωρεές και οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

– Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι αποδείξεις που μετράνε στην εφορία – Όλη η λίστα

Επικίνδυνες για την υγεία οι αποδείξεις που συγκεντρώνουμε!

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα