Οικονομία

Panama Papers: Στους φορολογικούς “παραδείσους” η λύση για το… χρέος

Συγκλονιστικοί είναι οι αριθμοί που αφορούν στην φοροδιαφυγή και στα περιουσιακά στοιχεία των φοροφυγάδων που τα κρύβουν στους φορολογικούς παραδείσους, όπως διαπιστώνεται μετά και την αποκάλυψη του "σκανδάλου του αιώνα", γνωστού και ως υπόθεση των Panama Papers. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αν τα εισοδήματα από αυτό "μαύρο" χρήμα τα φορολογούσαν οι διάφορες χώρες, πολλά προβλήματα θα είχαν λυθεί, τα ελλείμματα θα ήταν μικρότερα και το χρέος χαμηλότερο.

Κρατηθείτε: σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation, οι Ευρωπαίοι έχουν παρκάρει στους φορολογικούς παραδείσους καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε, 1 τρισ. ευρώ.

Η συνέπεια για τα κρατικά ταμεία μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων που εκτιμάται σε 60 ως 80 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα έλυνε πολλά προβλήματα σε διάφορες χώρες και ιδίως στην Ελλάδα.

Το επόμενο συγκλονιστικό νούμερο αφορά στην εκτίμηση ότι το ΜΙΣΟ παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διακινείται μέσω των φορολογικών παραδείσων.

Στην Ελλάδα μπορεί ακόμα να μην έχουμε εντυπωσιακές εισπράξεις από τις διάφορες λίστες με καταθέτες που έχουν κυκλοφορήσει (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λιχτενστάιν κλπ), όμως στις άλλες χώρες έχουν εισπράξει από πρόστιμα και φόρους πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στη Γαλλία, όπως και στις ΗΠΑ έχουν παραπέμψει στη δικαιοσύνη τις τράπεζες που χρησιμοποιήθηκαν για τη φοροδιαφυγή και τις υποχρέωσαν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα κάτι ανάλογο, δηλαδή να παραπεμφθούν οι τράπεζες και να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα επειδή είναι ένοχες για τη βοήθεια που προσέφεραν στη διάπραξη της φοροδιαφυγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ο Όμιλος Bright και φέτος το Πάσχα στήριξε έμπρακτα κοινωνικούς φορείς που στέκονται δίπλα σε παιδιά και γυναίκες που το έχουν ανάγκη
Προσφέρθηκαν ρούχα για τα φιλοξενούμενα παιδιά, λαμπάδες, πασχαλινά αυγά και τσουρέκια, καθώς και συμβολικά δώρα για τις μητέρες που φιλοξενούνται στις δομές
Ο Όμιλος Bright και φέτος το Πάσχα στήριξε έμπρακτα κοινωνικούς φορείς που στέκονται δίπλα σε παιδιά και γυναίκες που το έχουν ανάγκη