Ο φόβος για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και η αντιπαράθεση Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο, τρόμαξαν την αγορά της Νέας Υόρκης.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις αγορές. Η λέξη κραχ είναι μάλλον μικρή να περιγράψει την κατάσταση στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Dow Jones βρέθηκε να χάνει πάνω από 2.000 μονάδες και ποσοστό πάνω από 8%. Επιπλέον με “βουτιά” 7% άνοιξε άλλος ένας από τους κύριους δείκτες του Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, ο S&P 500.
Αποτέλεσμα να ανασταλεί για λίγο η διαπραγμάτευση των μετοχών, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Stock trading halted as S&P 500 falls 7 percent shortly after opening bell pic.twitter.com/kgKoHmUZK3
— Reuters (@Reuters) March 9, 2020
Όταν άνοιξε ξανά η αγορά βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση με απώλειες κάτω από τις 1.600 μονάδες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στην Ελλάδα η εικόνα στο χρηματιστήριο είναι ακόμη χειρότερη.
Ο Γενικός Δείκτης χάνει αυτή την στιγμή πάνω από 12%, ενώ νωρίτερα οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες χάνοντας και τις 600 μονάδες.
Στις αγορές ομολόγων γίνεται πραγματικός πανικός με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο 1,873% με άνοδο σχεδόν 30%.
Στο μεταξύ μεγάλη άνοδος πάνω από 20% στο πετρέλαιο, μετά την άρνηση της Μόσχας να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Ενώ όλοι περίμεναν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, της συμμαχίας των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με άλλες 10 χώρες με κυριότερη τη Ρωσία, θα προχωρούσαν σε συγχρονισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, το «όχι» της Μόσχας άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου.
Η ήδη χτυπημένη από την επιδημία οικονομία βρίσκεται στη δίνη της κόντρας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας με το αργό WTI να υποχωρεί 27,88% το πρωί της Δευτέρας στα 29,8 δολάρια και το Brent με -25,7% να πέφτει στα 33,6 δολάρια επιβεβαιώνοντας τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο βίαιη από τον Ιανουάριο του 1991 όταν ξεκίνησε η «καταιγίδα της ερήμου», ενώ πλέον οι τιμές του αργού σημειώνουν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2020.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μετοχή της Saudi Aramco (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας) σημειώνει πτώση της τάξης του 10% και διαπραγματεύεται στα 7,2 δολάρια.
Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ο πόλεμος τιμών θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού μέχρι και στα 20 δολάρια το βαρέλι, ειδικά την ώρα που η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την επιδημία του κορονοϊού μειώνει τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.