Τετάρτη, 27 Νοε.
17oC Αθήνα

Πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ

Πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ

Θετικά είναι τα στοιχεία για συνεργασίες και επενδύσεις σε επίπεδο venture capitals, με τη συμμετοχή ισραηλινών επιχειρηματιών και επενδυτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και της επιχειρηματικής αποστολής στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΣΕ σημειώνει ότι το Ισραήλ κατατάσσεται στην 20η θέση μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 184,8 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε επιστρέφοντας από το Ισραήλ, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη «η τόνωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα. Είναι, πλέον, κοινός τόπος ότι χωρίς τη συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών, η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο και θα δυσχεράνει σημαντικά κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και μείωσης του χρέους σε όρους Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Την ώρα που η εξωστρέφεια -εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες- αντιστοιχούν στο 28% του ΑΕΠ της χώρας, αντιλαμβάνεται κάνεις, πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και περαιτέρω αύξηση του εξωτερικού μας εμπορίου».

Η κ. Σακελλαρίδη πρόσθεσε ότι «η επίσημη επίσκεψη και η πολυμελής επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνεκτικής προώθησης της εξωστρέφειας της Ελλάδας, ώστε να περιλαμβάνει, εκτός από τα προϊόντα της χώρας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια, ακόμη και τον αθλητισμό. Μόνο η συνολική ανάδειξη και οι συνέργιες σε επίπεδο εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις ανάκαμψης της οικονομίας. Δεν είναι τυχαία η θερμότατη υποδοχή και η αποστροφή του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι “οι έξυπνοι managers τώρα επενδύουν στην Ελλάδα” καθώς και η μαζική συμμετοχή σημαντικών ισραηλινών επιχειρηματιών και συλλογικών φορέων στις συναντήσεις που διεξήχθησαν εκεί».

Εξωστρέφεια

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, «είναι ενδεικτικό το γεγονός της δίψας για διεθνοποίηση και εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και ρευστότητας» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συνδέσμου, πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ ως σήμερα που έληγε η σχετική προθεσμία.

Αντίστοιχα, μεγάλη ζήτηση συμμετοχής εκδηλώνεται από επιχειρήσεις όλης της επικράτειας για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιδοτούμενης Συμβουλευτικής και Mentoring, που υλοποιούν οι σύνδεσμοι εξαγωγέων της χώρας με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Μείωση εξαγωγών τον Αύγουστο

Πάντως, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Αύγουστο κατεγράφη η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε σύγκριση μηνός τρέχοντος και περασμένου έτους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του έτους.

Η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7% τον περασμένο Αύγουστο αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας, ξεπερνώντας το -5,6% της υποχώρησης που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε η κρίση στην Κύπρο. Μάλιστα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη -7,6% αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των εξαγωγών τα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στα 2,08 δισ. ευρώ, ήτοι -5,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (2,21 δισ. ευρώ), εξαιτίας της μείωσης τόσο στις χώρες της ΕΕ (-3,8%), όσο και προς τις τρίτες χώρες (-7,1%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η υποχώρηση υπολογίζεται σε -7,6% (στο 1,16 δισ. ευρώ, από 1,25 δισ. ευρώ το 2012), καθώς καταγράφονται ακόμη εντονότερες πιέσεις, -4,6% στις χώρες της ΕΕ και -12,4% προς τις τρίτες χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ στο σύνολο των εξαγωγών να διαμορφωθεί στο 44,6%, έναντι 55,4% των τρίτων χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αναλογία διαμορφώνεται υπέρ των χωρών της ΕΕ (64%, έναντι 36% των τρίτων χωρών).

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Σεπτεμβρίου 2012-Αυγούστου 2013) και παρά τη νέα πρόσφατη υποχώρηση, διατηρούνται θετικοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών στα επίπεδα του 10,4%.

Αντιστάσεις χημικών και βιομηχανικών προϊόντων

Ενδεικτική των πιέσεων στις εξαγωγές ήταν και η εικόνα των επιμέρους κλάδων των προϊόντων, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία καταγράφονται μειώσεις εξαγωγών, με εξαίρεση τα χημικά προϊόντα (+5,5%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (+13,5%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+136,8%). Επίσης, χαρακτηριστική είναι η μείωση των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα (-4%), αλλά και στο ελαιόλαδο (-21,9%), για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου. Μάλιστα, οριακή μείωση προκύπτει και στις εξαγωγές των πετρελαιοειδών (-1,9%).

Μείωση και των εισαγωγών

Από τις πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι εισαγωγές, καθιστώντας συγκυριακή την αύξησή τους κατά τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 5,1% (στα 3,91 δισ. ευρώ, από 4,12 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012). Αν εξαιρεθούν, όμως, τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εισαγωγών περιορίζεται στο 1,2%, εξαιτίας του γεγονότος της αύξησης εισαγωγών από τρίτες χώρες κατά 16%, στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΓΔΜ: Αύξηση 4,8% των εξαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου

Σεμινάριο για εξαγωγές με επιδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γερμανικά σχέδια για αύξηση των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε