Σημαντική μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές του ρεύματος μέσω των λογαριασμών τους προβλέπει ο ΑΔΜΗΕ στις επόμενες δεκαετίες μέσα από τα μεγάλα έργα διασύνδεσης των νησιών. Σύμφωνα με το νέο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης που υπέβαλε χθες σε διαβούλευση ο διαχειριστής, το συνολικό όφελος στα έτη από το 2025 ως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε ανέρχεται σε 7,5 έως 10,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για σημαντικά ποσά που σήμερα δαπανούν οι καταναλωτές ώστε να μπορούν τα παραπάνω νησιά να έχουν ενεργειακή αυτάρκεια χρησιμοποιώντας ακριβές μονάδες με καύσιμο το πετρέλαιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιο αναλυτικά, η δ’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων προβλέπεται να εξοικονομήσει από 1,5 έως 3,1 δισ. ευρώ αναλόγως της ζήτησης και των υπολοίπων μεταβλητών.
Αντίστοιχα, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα μας γλιτώσει άλλα 2,8 – 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα εξοικονομήσει 1,6 – 1,9 δισ. στην περίπτωση της Χίου και άλλα τόσα στην περίπτωση της Σάμου.
Καθώς σταδιακά τα εν λόγω νησιά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρισμού, το κόστος ηλεκτροδότησής τους θα περιοριστεί σημαντικά, ενώ θα βελτιωθεί και το περιβάλλον μέσω της αποφυγής των ρύπων.
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι όλα “ρόδινα” σε ότι αφορά τις ΥΚΩ. Οι ήδη υπάρχουσες διασυνδέσεις θα έπρεπε να είχαν μειώσει τις σχετικές χρεώσεις, αλλά όπως τονίζει ο πρόεδρος της βιομηχανικής ένωσης ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, στην πραγματικότητα δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωση, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου παρά τη διπλή διασύνδεση του νησιού, κρίνεται ότι είναι απαραίτητη μια εφεδρική ισχύς της τάξης των 400 μεγαβάτ, η οποία αποτρέπει τη μείωση των ΥΚΩ σε ένα βαθμό.