Site icon NewsIT
07:50 | 23.05.12

Παπαδήμος: “Υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”

Παπαδήμος: “Υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”
Newsit Newsroom

Μπορεί το κόστος μιας τέτοιας εξόδου να υπολόγίζεται από 500 δισ. μέχρι και 1 τρισ. Ευρώ, ωστόσο ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires μιλάει για ανοιχτό ενδεχόμενο αν ο κίνδυνος αυτός δεν γίνει από όλους αντιληπτός και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

“Αν και ένα τέτοιο σενάριο” λέει ο κ. Παπαδήμος “είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας”. Τονίζει μάλιστα πως για πολλούς οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων εκλαμβάνονται ως πολιτικό παιχνίδι ενόψει εκλογών και όχι ως μια πραγματικότητα και αυτή η στάση κρύβει κινδύνους.

“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος”, δηλώνει ο κ. Παπαδήμος.

Σύμφωνα μάλιστα με το Dow Jones Newswires ο πρώην Πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει και χωρίς πρόσθετη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις και του μισθού του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σημειώνει παράλληλα ότι σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η ραγδαία υποτίμηση στο νέο εθνικό νόμισμα θα ακυρώσει τα πιθανά ανταγωνιστικά οφέλη στο εξωτερικό εμπόριο.

Με βάση αυτό το σενάριο, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα γνωρίσει ακραίες πιέσεις και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδα θα αυξηθεί καθώς θα είναι εκφρασμένο στο νέο νόμισμα και θα χρειαστούν υψηλότερα πραγματικά επιτόκια για να σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία και να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο.

“Βάσει ορισμένων υπολογισμών ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 30% ή ακόμα και 50%, ανάλογα με τον αντίκτυπο των εξελίξεων στις πληθωριστικές προσδοκίες και την ισχύ των δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές και τους μισθούς”, αναφέρει.

“Συνολικά οι οικονομικές συνέπειες… θα είναι καταστροφικές. Επιπλέον, οι δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδο θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες”, δηλώνει.

Πηγή Capital

Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία για “ομόλογα ανάπτυξης” – Ούτε κουβέντα για ευρωομόλογο δεν θέλει να ακούει η Γερμανία

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version