Παρασκευή, 26 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ: Σε αχαρτογράφητα νερά για 4 μήνες – Το θολό τοπίο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τα κόκκινα δάνεια

Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ: Σε αχαρτογράφητα νερά για 4 μήνες – Το θολό τοπίο  για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τα κόκκινα δάνεια

– Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι θεσμοί δεν θα έρθουν στην Αθήνα, αλλά θα μας επιτηρούν
– Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε πως η εντολή ήταν να μην τα σπάσουν με τους δανειστές, αλλά να τα βρουν
– Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μίλησαν για μορατόριουμ 4 μηνών, χωρίς μέτρα λιτότητας
– Από τη λίστα Βαρουφάκη ξεκαθαρίζεται πως η οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια είναι απαγορευτική

Η έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων φαίνεται πως ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε πως η στρατηγική ήταν να διαχωριστεί η δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ φέρεται να απάντησε και στις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για τη συμφωνία τόσο από τον Μανώλη Γλέζο όσο και από άλλα πρόσωπα, λέγοντας πως η εντολή του υπουργείου Οικονομικών ήταν η διαπραγμάτευση με στόχο τη συμφωνια και όχι τη ρήξη, αδειάζοντας έτσι όσους έχουν εκφράσει διαφωνίες.

Μάλιστα, στην κριτική ότι τελικά το υπουργείο δεν τα έσπασε με την τρόικα, ο αξιωματούχος απάντησε πως η “εντολή δεν ήταν να τα σπάσουμε, ήταν να τα βρούμε”.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μίλησαν για μορατόριουμ 4 μηνών, χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά έκαναν λόγο για αχαρτογράφητα νερά, αφού όπως επισημαίνουν δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για το χρηματοδοτικό κενό.

Αναφορικά με το γεγονός η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν αναφέρεται πουθενά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος φόρος θα αποτελέσει αντικείμενο της κυβερνητικής επιτροπής, σημειώνοντας πως στόχος είναι να μην συνεχιστεί. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως εκτός από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στόχος είναι να μην παρθούν αποφάσεις, που θα είναι αντίθετες με όσα θέλουν οι δανειστές, κάτι που δημιουργεί ένα θολό τοπίο για τον ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, ένα τέτοιο θολό τοπίο υπάρχει και για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, καθώς πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως η όποια νομοθέτηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συμφωνούν οι εταίροι.

Οι κύκλοι μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναφέρουν πως στην ουσία η Ελλάδα έχει κερδίσει μερικές εβδομάδες, σημειώνοντας πως για το χρηματοδοτικό κενό οι διεργασίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.

Σημείωσαν επίσης με νόημα πως οι θεσμοί δεν θα έρθουν στην Αθήνα, όπως έκανε μέχρι τώρα η τρόικα, υπογραμμίζοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει επιτήρηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε