Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο Βρετανός επίτροπος Τζόναθαν Χιλ

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Το Brexit δεν θα μπορούσε να μην φέρει αλλαγές και στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ανακατάταξη έρχεται μετά την απόφαση του Βρετανού Επιτρόπου, λόρδου Τζόναθαν Χιλ, να υποβάλει την παραίτησή του μια μέρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του με απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Χιλ αποτελούσε προσωπική επιλογή του Ντέιβιντ Κάμερον και μάλιστα είχε αναλάβει ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, αυτό της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οικονομικών υπηρεσιών και κεφαλαιαγοράς.

«Ό,τι έγινε δεν μπορεί να αναιρεθεί» δήλωσε ο λόρδος Χιλ ανακοινώνοντας την παραίτησή του. Ήταν μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που το Brexit επικράτησε στο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Πρόσθεσε πως δεν θεώρησε σωστό να συνεχίσει ως επίτροπος σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ο λόρδος Τζόναθαν Χιλ αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει πριν μερικές εβδομάδες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του είχε ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση Brexit. Σημείωσε όμως πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κομισιόν ώστε να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο η “μεταβίβαση” του χαρτοφυλακίου στον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Χιλ όπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπως πολλοί στη Βρετανία κι εδώ (σ.σ. στις Βρυξέλλες), είμαι προφανώς πολύ απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ήθελα να τελειώσει διαφορετικά και ήλπιζα πως η Βρετανία θα ήθελε να παίξει ρόλο στη συζήτηση για μια ανοιχτή, ευέλικτη, ανταγωνιστική και με ανοιχτή αγορά Ευρώπη. Αλλά ο βρετανικός λαός πήρε άλλη απόφαση και αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η δημοκρατία», σημείωσε ο λόρδος Χιλ.

Ο Χιλ θεωρείται ευρωσκεπτικιστής και ήταν από εκείνους που πρωτοστάτησαν ενάντια στο ενδεχόμενο να μην ενταχθεί η Βρετανία στην Ευρωζώνη. «Φεύγω σίγουρος πως, παρά την απογοήτευση, η συμμετοχή μας (στην Ε.Ε.) ήταν καλή για τη χώρα και τον κόσμο και καλή για την οικονομία μας. Αλλά ό,τι έγινε δεν μπορεί να αναιρεθεί και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε με το να κάνουμε τη νέα σχέση μας με την Ευρώπη να δουλέψει όσο καλύτερα γίνεται», επεσήμανε ο Βρετανός επίτροπος.

Με την παραίτησή του, ο 55χρονος Χιλ, επαγγελματίας λομπίστας και πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, ακολουθεί το παράδειγμα του Ντέιβιντ Κάμερον. Ευρωβουλευτές, άλλωστε, είχαν ήδη ζητήσει από τον Χιλ να αφήσει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, στο οποίο θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για το Brexit. Είχε έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κανονισμών που επιτρέπουν στον τεράστιο βρετανικό τραπεζικό τομέα να έχει πρόσβαση σε αγορές της ευρωζώνης.

Όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να έχει μια έδρα στην 28μελή Επιτροπή, δίνοντας στον Κάμερον ή πιθανότερα στον διάδοχό του το δικαίωμα να επιλέξει έναν άλλον επίτροπο, ο διορισμός του οποίου υπόκειται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε