Καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν υπάρχει στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προκειμένου να δούμε αν και σε τι βαθμό είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να παρέμβουν στον χρέος.
Το θέμα με την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στον ελληνικό πρόγραμμα δεν ξεκαθάρισε ούτε και το σαββατοκύριακο στο Washington Group και πλέον τα περιθώρια να συμμετάσχει τελικά μάλλον είναι εξαιρετικά μικρά
Οι δανειστές πλέον επιδιώκουν μία λύση, που δεν θα κοστίσει στους Ευρωπαίους, αλλά ταυτόχρονα θα σταλεί και ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδος. Η εξίσωση αυτή βέβαια πολύ δύσκολα βγαίνει και αναμένεται να δούμε τα υπόλοιπα επεισόδια της σειράς «ελληνικό χρέος».
Η βασική διαφωνία ανάμεσα στην Γερμανία και το ΔΝΤ, είναι ότι το μεν Ταμείο, θέλει μία ριζική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με χρονικό ορίζοντα τα 40 χρόνια, ενώ αντίθετα το Βερολίνο μάλλον θέλει μία επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που δεν θα υπερβαίνουν το 2030.
Το ΔΝΤ εισηγείται οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 131 δισ. ευρώ να επιμηκυνθούν στα 15 χρόνια, ενώ προτείνει να παρατείνονται αυτόματα, επ’ αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών θα διατηρούνται κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
Η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης επιθυμούν βραχύτερες επεκτάσεις των ωριμασμένων (έως πέντε έτη) και αρνούνται την αυτόματη επέκταση των δανείων του EFSF. Παράλληλα, διεκδικούν να εισαχθεί στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους μια ρήτρα που θα καθιστά άκυρη τη συμφωνία εάν η Ελλάδα δεν διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσπάθησε από τον Καναδά να καθησυχάσει πως οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα είναι ικανοποιητικές και δεν θα δημιουργούν αβεβαιότητα. Επιχείρησε δε να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις για τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν στη βάση της ανάλυσης βιωσιμότητας που θα παρουσιάσουν οι δανειστές. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανάλυση θα είναι κοινή, δηλαδή θα φέρει την υπογραφή όλων των θεσμών, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ θα παρουσιάσει δική του ανάλυση έως τις 21 Ιουνίου, ενταγμένη στο πλαίσιο της έκθεσης του «άρθρου 4» που θα καταρτίσει για την Ελλάδα.
Του Θανάση Παπαδή