Όλες οι πλευρές επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, χωρίς όμως να αλλάξουν πάρα πολύ τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο των θέσεών τους. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έκανε το μεγαλύτερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Και το αποκαλύπτει η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε με σημασία ότι “η μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ έχει σημασία μόνο στο βαθμό που δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας”. Και ο νοών νοείτω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του και δηλώνει έτοιμο να διευκολύνει τους Ευρωπαίους, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση (QE), εξέλιξη που αναμένεται να κριθεί ικανοποιητική.
Μάλιστα το ΔΝΤ τώρα συμβιβάζεται αρκεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 15% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος και για το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα που ακολουθεί.
Όταν το ΔΝΤ λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, λένε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, αλλά δεν διαψεύστηκαν, θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ΕSM, τότε και το ΔΝΤ θα προχωρήσει τις εκταμιεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2018.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων.
Το χρηματοδοτικό σκέλος αυτού του προγράμματος, όμως, θα υλοποιηθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και μόνο τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σήματα συμβιβαστικά, αφού στην ομιλία του στο Concordia Summit πρότεινε να γεφυρωθεί το κενό, όχι με υποχωρήσεις, αλλά “επί της ουσίας”, είπε.
Το ενδιαφέρον είναι πως δεν έχει καμία σχέση με προβλέψεις, μέτρα για το χρέος και άλλα ποσοστά, αλλά ζήτησε “να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες – πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών – να αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που θα γεφυρώσουν τελικά στην πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους θεσμούς, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.
Και βεβαίως αξίζει να επισημανθεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος χθες συναντήθηκε για το ελληνικό θέμα διαδοχικά με το Σόιμπλε τον Πάντοαν (υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας) και τον Ντάισελμπλουμ σε μία προσπάθεια εξεύρεσης της αναγκαίας συμβιβαστικής φόρμουλας.