Τετάρτη, 13 Νοε.
14oC Αθήνα

Παράθυρο από ΔΝΤ για συμφωνία στην αξιολόγηση – Βάζει νερό στο κρασί του

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ένα ακόμα παράθυρο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ως τις 15 Απριλίου άνοιξε. Υστερα από την ελαστικότητα που έδειξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας τη δυνατότητα να βρεθούν από άλλες πηγές τα χρήματα που αναζητούνται από το ασφαλιστικό, σήμερα ήρθε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ να δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Χάντεσμπλαντ ότι «βραχυπρόθεσμα, ασφαλώς μπορεί να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού». Κι΄ αυτό λόγο της προσφυγικής κρίσης και της πίεσης που ασκείται στον προϋπολογισμό.

Εβαλε δηλαδή το ΔΝΤ νερό στα κρασί, όπως ζήτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ ερμηνεύεται σαν ένα σήμα, ένα ακόμα μήνυμα για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς την ικανοποίηση των προϋποθέσεων που έθετε το ΔΝΤ.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως το ΔΝΤ ζητούσε μέτρα ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ (8 δις. περίπου) ως το 2018 για να υπάρξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί συμφωνούσαν σε 3% του ΑΕΠ (5,4 δις. περίπου).

Από αυτά το 1% (1,8δις. περίπου) θα προέρχεται από τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή από το φόρο εισοδήματος και το φόρο αλληλεγγύης, το άλλο 1% από το ασφαλιστικό και το υπόλοιπο 1% από άλλα φορολογικά μέτρα, όπως η αύξηση του φόρου στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, στο φυσικό αέριο, στα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το οικονομικό επιτελείο συναντά δυσκολίες στην εξεύρεση του τελευταίου 1% του ΑΕΠ από άλλες πηγές φορολογίας, ιδίως μετά την απόρριψη του τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και την αδυναμία να εφαρμοστεί ο φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Αλλά τώρα, ύστερα και από τη δήλωση του Μορίς Ομπστφελντ (επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ) για ελαστικότητα και χαλάρωση, στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν πως αν παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση με μέτρα ίσα με το 0,7% του ΑΕΠ (δηλαδή 1,2 δις. περίπου)θα μπορέσουν να κλείσουν τη διαπραγμάτευση και τηω αξιολόγηση.

Όμως, αυτή η εξέλιξη καθώς και οι δηλώσεις του Σόιμπλε για το χρέος, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι τόσο αναγκαία η ρύθμισή του από τώρα, προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο το οποίο προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τι ακριβώς σημαίνει, γιατί η κυβέρνηση έχει κάνει παντιέρα τη ρύθμιση του χρέους, την οποία μάλιστα ορισμένοι υπουργοί χαρακτήρισαν ως Ιθάκη του πρωθυπουργού.

Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με το άρθρο του Τόμσεν είναι πως θα πρέπει να γίνει μία πιο βαθειά ελάφρυνση στο χρέος, προοπτική που όμως δεν αποδέχεται ο Σόιμπλε και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Επομένως, αν δεν βρεθεί φόρμουλα που να δίνει τη δυνατότητα για μετάθεση στο μέλλον της ριζικής αντιμετώπισης (όπως στο παρελθόν οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το χρέος), μπορεί να βρεθούμε ενώπιον μιας σύγκρουσης ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους ή αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου.

Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει άλλη μία δέσμευση σε επίπεδο Eurogroup για μελλοντικά μεγάλη ρύθμιση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο και θα προχωρήσει η υπόθεση παρακάτω με μία λάιτ ελάφρυνση τους επόμενους μήνες.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε