Παράλληλα προαναγγέλλει μεγάλες ανατροπές στον ΦΠΑ, σταδιακή εφαρμογή από το 2015 ενός συστήματος μηνιαίας παρακράτησης των φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα, επέκταση της έκτακτης εισφοράς πέραν του 2014, αλλά και εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, στην έκθεση αξιολόγησης Κομισιόν και ΕΚΤ τονίζεται ότι αν το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να πετύχει σταθερή υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, ενώ τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε σε συνεργασία με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξετάσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι το Δημόσιο χάνει σήμερα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ, καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και ζητείται επειγόντως μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μελέτη για τις αλλαγές έως τον Ιούνιο του 2014, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 μέτρα που αφορούν:
1. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.
2. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ.
3. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.
4. Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο. Παράλληλα, έως τον Ιούνιο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μελέτη για την εισαγωγή ενός συστήματος παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn) με το πρώτο βήμα σταδιακής εφαρμογής του νέου συστήματος να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015.
Μέσα στο έτος θα καταβάλλεται στο εξής η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων. Να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο οι μισθωτοί πληρώνουν σε μηνιαία βάση την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια την καταβάλλουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Ειδικότερα σύμφωνα με την “Καθημερινή”, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σχέδιο η εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται ως εξής από τα φυσικά πρόσωπα:
1. Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή τα δύο ταμεία θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο. Αποτέλεσμα της νέας διαδικασίας είναι με την εκκαθάριση της δήλωσης να μην υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους.
2. Μισθωτοί με μπλοκάκια. Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται μηνιαίως επί των αποδοχών του κάθε μισθωτού και επιμερίζεται στους μισθούς. Οσοι έχουν και εισοδήματα από μπλοκάκι την εισφορά αλληλεγγύης την πληρώνουν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, με το νέο σύστημα η πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται ως εξής:
– Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μισθωτός θα στέλνει τα στοιχεία των αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε μήνα.
– Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μπλοκάκι θα στέλνει επίσης τα στοιχεία των μηνιαίων αμοιβών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
– Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα δύο ποσά και θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο ή περισσότερες πηγές.
– Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας.
– Η ίδια διαδικασία πιθανόν να ακολουθηθεί και για το τέλος επιτηδεύματος το οποίο θα επιμερίζεται στους 12 μήνες του έτους.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει την εισπραξιμότητα των φόρων στο 100%. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα αρκετοί φορολογούμενοι είτε δεν κατάφερναν είτε απέφευγαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης που προέκυπτε με την εκκαθάριση της δήλωσης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πλέον με τη διαδικασία αυτή δηλαδή με την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στην πηγή δεν θα υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόνιμη η έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ