Site icon NewsIT
15:31 | 20.04.17

“Παράθυρο” Ντάισελμπλουμ για μείωση αφορολόγητου από το 2019

“Παράθυρο” Ντάισελμπλουμ για μείωση αφορολόγητου από το 2019
Newsit Newsroom

Μοιάζει με εφιαλτικό σενάριο αλλά αν πιστέψει κανείς τα όσα αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ένα πολύ ορατό ενδεχόμενο! Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, δεν αποκλείεται η μείωση του αφορολόγητου να έρθει… ένα χρόνο νωρίτερα.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ απευθύνεται στα μέλη του Eurogroup και είναι μια σύνοψη των όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης στη Μάλτα, πριν από σχεδόν δυο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολόγητου να μη γίνει το 2020, όπως είναι “προγραμματισμένο” αλλά ίσως από το 2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων. Προϋπόθεση για να μην έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Στην επιστολή Ντάισελμπλουμ με ημερομηνία 18 Απριλίου, η οποία “ανέβηκε” στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται ουσιαστικά η καταγραφή των όσων συμφωνήθηκαν στις 7 του μήνα στη Βαλέτα. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου αναφέρει ότι η Ελλάδα συμφώνησε να νομοθετήσει διαρθρωτικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Τα οποία “μεταφράζονται” σε μέτρα 1% για τις συντάξεις που θα εφαρμοστούν το 2019 και άλλο 1% φορολογικά μέτρα (η μείωση του αφορολογήτου) που θα ισχύσει από το 2020

Αν όμως, δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019, τότε τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ (σ.σ. 1% του ΑΕΠ) που αφορούν στη μείωση του αφορολογήτου, θα ληφθούν ένα χρόνο νωρίτερα και όχι το 2020.

Click4more: Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από 2018 και μετά

Αναφορά υπάρχει και στα “αντίμετρα” με τον Ντάισελμπλουμ να αναφέρει πως «συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

Και καταλήγει το κομμάτι της επιστολής Ντάισελμπλουμ που αφορά στην Ελλάδα: «Καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να φτάσουν σε μια συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών το συντομότερο δυνατόν. Όταν αυτό επιτευχθεί, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους, βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version