Site icon NewsIT

Πάσχει από αναιμία η οικονομία στην Ιαπωνία

17.02.2014 | 12:18
Πάσχει από αναιμία η οικονομία στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με πολύ μικρότερο του αναμενόμενου ρυθμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, εξέλιξη που αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς της χώρας, καθώς οι εκτεταμένες προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας προκάλεσαν μόνο μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Το Γραφείο του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο – πολύ κάτω από τις προβλέψεις οι οποίες κατά μέσον όρο έκαναν λόγο για μια αύξηση 0,7% – μετά από μία αντίστοιχη άνοδο κατά 0,3% το τρίτο περυσινό τρίμηνο.

το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο – πολύ κάτω από τις προβλέψεις οι οποίες κατά μέσον όρο έκαναν λόγο για μια αύξηση 0,7%

Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης – αυτή είναι η καλύτερη επίδοση εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο τρέχον τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές θα αγοράζουν περισσότερα αγαθά πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο, αλλά οι όποιες νέες απογοητεύσεις μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για περαιτέρω νομισματική και δημοσιονομική στήριξη.

Η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε αργή τα τελευταία τρίμηνα, αντανακλώντας εν μέρει τη χαμηλότερη ζήτηση από τις ασιατικές αγορές και τη μεταφορά των εργοστασίων ιαπωνικών εταιρειών σε εξωχώρια κέντρα. Ο αδύναμος εξωτερικός τομέας αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ιαπωνία, ιδιαίτερα καθώς έχει αρχίσει να εξασθενεί η δυναμική που προκάλεσαν η χωρίς προηγούμενο επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

η Κίνα εκτόπισε την Ιαπωνία από τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου

Μετά από δεκαετίες υποτονικής ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια των οποίων η Κίνα εκτόπισε την Ιαπωνία από τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ο Άμπε ανέβηκε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2012 με ένα τολμηρό σχέδιο να σταματήσει τον αποπληθωρισμό και να ενισχύσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι πολιτικές του, που αποκαλούνται Αμπενόμικς, βοήθησαν την ιαπωνική οικονομία να έχει καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2013 από πολλές άλλες χώρες της Ομάδας των 7 (G7), αλλά τα τελευταία στοιχεία εγείρουν αμφιβολίες για τη στρατηγική του Άμπε.

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με έναν ρυθμό 1% σε ετήσια βάση (σ.σ.: εάν διατηρείτο ο ρυθμός του τελευταίου τριμήνου σταθερός για ένα έτος) που είναι χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση 2,8% και έναντι 3,2% του αντίστοιχου ρυθμού της αμερικανικής οικονομίας. Η ιδιωτική κατανάλωση, στην οποία οφείλεται το 60% του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 έναντι 0,7% που ήταν η μέση προβλεπόμενη αύξηση, δείχνοντας ότι η αναμενόμενη άνοδος της ζήτησης πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο στο 8% από 5% δεν ήταν τόσο ισχυρή.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές ανακοινώθηκαν καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδρίαζε για να εξετάσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της. Οι αγορές αναμένουν ευρύτερα ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το τρέχον πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικονομίας με αγορές ομολόγων. Η πίεση, ωστόσο, είναι πιθανό να αυξηθεί στην Τράπεζα της Ιαπωνίας και την κυβέρνηση να πράξουν περισσότερα τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα αν η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο αποδειχθεί περισσότερο επιζήμια για την ανάπτυξη απ’ ό,τι αναμένεται.

Διαβάστε επίσης:
”Ο Τσίπρας θα αντιμετώπιζε Μέρκελ και τρόικα με περισσότερο τσαγανό”

Πάλι δεν είναι εντάξει το Taxisnet

Απώλειες στο Χρηματιστήριο – Πτώση στα spreads

”Δεν περάσαμε τα χειρότερα – Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα”

Ο Ρεν μας κατηγορεί και ο Ρέγκλινγκ μας αποθεώνει για…

Γ. Παπανδρέου: Δικό μου είναι το πλεόνασμα!

Financial Times: Ο Ρέντσι πρέπει να «μονομαχήσει» με τη Μέρκελ

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version