Οικονομία

Πέφτει η τιμή του πετρελαίου λόγω lockdown στη Σανγκάη και ελπίδων για τέλος του πολέμου

Μεγάλες απώλειες παρουσίασε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η πτώση τιμών του «μαύρου χρυσού» επαναφέρει εκ νέου τις προσδοκίες για σημαντική αποκλιμάκωση, έστω και με καθυστέρηση, των τιμών και στην αντλία.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες, της ξαφνικής αυτής αλλαγής τάσης στις τιμές του πετρελαίου. Η πρώτη έχει να κάνει με το lockdown στην Σαγκάη, μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας και η δεύτερη με την αναθέρμανση των προσδοκιών για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τιμή του πετρελαίου, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, υποχώρησε κατά 9,32% ή 11,25 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε στα 109,40 δολάρια.

Θετική ήταν και η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Ο Dow Jones πρόσθεσε 94,65 μονάδες ή 0,27% στις 34.955,89 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 32,46 μονάδες ή 0,71% στις 4.575,52 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 185,60 μονάδες ή 1,31% και έκλεισε στις 14.354,90 μονάδες.

Βασικό ρόλο στην πορεία αυτή διαδραμάτισε ένα δημοσίευμα των Financial Times ότι η Ρωσία δεν ζητά πλέον την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ε.Ε. εάν παραμείνει στρατιωτικά αδέσμευτο.

Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην Ε.Ε. αναφέρουν οι πηγές στους FT.

Το προσχέδιο του εγγράφου για την κατάπαυση του πυρός δεν περιέχει καμία συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας — «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία — προσθέτουν οι πηγές.

Σημαντική άνοδος για το φυσικό αέριο

Στον αντίποδα η τιμή του φυσικού αερίου, άλλαξε πορεία και βρέθηκε κοντά στα 110 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό έγινε εξαιτίας την επιμονής της Ρωσίας να πληρώσει η Δύση σε ρούβλια για το φυσικό αέριο.

Οι ανησυχίες, μάλιστα εντάθηκαν, καθώς, όπως δήλωσε χθες (28.03.2022) ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, οι χώρες της G7 συμφώνησαν να απορρίψουν την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια.

«Όλοι οι υπουργοί της G-7 συμφώνησαν πλήρως  ότι αυτό θα αποτελούσε μία μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα καλέσουμε τις εταιρείες να μη δεχθούν το αίτημα του Πούτιν».

Η ρωσική κεντρική τράπεζα και η Gazprom, η οποία παρέχει το 40% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ, πρέπει να παρουσιάσουν έως τις 31 Μαρτίου στον Ρώσο πρόεδρο τις προτάσεις τους για τις πληρωμές του αερίου σε ρούβλια. 

Ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοβ δήλωσε χθες ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Νέα άνοδος στις τιμές στην αντλία

Στο μεταξύ χθες οι τιμές σε βενζίνη, diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, ακολούθησαν ανοδική πορεία και βρίσκονται πλέον κοντά στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κυριακής 27 Μαρτίου, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται σε 2,057 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,952 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,566 ευρώ.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα