Οικονομία

«Πετάει» και το Χρηματιστήριο μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ! “Ανάσα” και στην Ευρώπη

Μετά το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, το «πάρτι» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αιτία η απόφαση της ΕΚΤ να «τυπώσει» χρήμα και να δώσει ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες που «γονατίζουν» εξαιτίας του κορονοϊού.

Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE (ποσοτική χαλάρωση) της ΕΚΤ, εξέλιξη που βελτιώνει σημαντικά και το κλίμα στην αγορά ομολόγων.

Click4more Επιτέλους ξύπνησε και η ΕΚΤ και τυπώνει χρήμα! «Μέσα» και η Ελλάδα, όλο το παρασκήνιο

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55, διαμορφωνόταν στις 516,91 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,07%. Η αξία των συναλλαγών έφτανε στα 5,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 5,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχυόταν  σε ποσοστό 3,74%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραφαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+13,64%), της Πειραιώς (+12,57%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+10,76%), της ΕΧΑΕ (+10,19%) και της Motor Oil (+9,53%). Αντιθέτως πτώση κατέγραφε μόνο η μετοχή της Σαράντης (-2,20%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+10,13%) και των Τραπεζών (+8,45%). Ανοδικά κινούνται 61 μετοχές, 5 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Παπουτσάνης+30,00% και Minerva+21,88%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πλαστικά Κρήτης-2,84% και Unibios-2,69%.

Πάρτι και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν επτά ετών στο ξεκίνημα της συνεδρίασης καθώς τα δραστικά μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ έδωσαν νέες ελπίδες για την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υγειονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 10:15 ώρα Ελλάδας.

Click4more Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα! 100 μονάδες βάσης κάτω και τα ιταλικά

Η ΕΚΤ ακολούθησε το παράδειγμα κεντρικών τραπεζών σε Ιαπωνία, Αυστραλία και ΗΠΑ ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα στήριξης προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ουσιαστική παύση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά την άνοδο των μετοχών των τραπεζών και των εταιριών πετρελαίου και αερίου, οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής υποχώρησαν κατά 3% λόγω των ανησυχιών για πλήρη κατάρρευση του κλάδου. Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι η αεροπορική βιομηχανία ίσως να μην επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια εάν η πανδημία κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2