Τετάρτη, 9 Οκτ.
28oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Ανακάμπτει η τιμή του λόγω κρίσης στην Κίνα και συνεχομένης έντασης στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Ανακάμπτει η τιμή του λόγω κρίσης στην Κίνα και συνεχομένης έντασης στη Μέση Ανατολή
Φωτογραφία: Reuters

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο σήμερα (9.10.2024) -μετά τη μεγαλύτερη πτώση που είχε σημειώσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στην προηγούμενη συνεδρίαση- καθώς η Κίνα προέβη το Σάββατο (5.10.2024) σε ανακοινώσεις για τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ η αγορά παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε προς τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 4,6% χθες (8.10.2024), και το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate διαπραγματεύεται πάνω από τα 74 δολάρια. 

Το πετρέλαιο παρασύρθηκε από το ευρύτερο ξεπούλημα της αγοράς χθες (8.9.24), αφού ο Κινέζος ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε την ενημέρωση χωρίς νέα σημαντικά κίνητρα. Η διολίσθηση των τιμών επισκίασε τη νευρικότητα λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, και προπαντός λόγω ενός πιθανού χτυπήματος ως αντίποινα από το Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά από πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποθάρρυνε το Ισραήλ από το να στοχεύει τα πετρελαϊκά πεδία της Τεχεράνης και το Ιράν συνέχισε να εξάγει αργό από τον κύριο τερματικό σταθμό του στο νησί Χαργκ. Παρόλα αυτά, οι αγορές παρέμειναν σε εγρήγορση, με τα δικαιώματα προαίρεσης να έχουν μια τάση προς τις αγορές -όπου οι αγοραστές επωφελούνται όταν οι τιμές αυξάνονται- και τη μεταβλητότητα να ανεβαίνει στα ύψη.

Το πετρέλαιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια διελκυστίνδα μεταξύ των θεμελιωδών στοιχείων που δείχνουν πλεόνασμα το 2025 και των γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη. Οι αντίξοοι παράγοντες περιλαμβάνουν την αδύναμη κινεζική οικονομία και το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την προσφορά, δήλωσε η ίδια.

Η Morgan Stanley αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent κατά 5 δολάρια στα 80 δολάρια το βαρέλι για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου, αλλά προειδοποίησε για διεύρυνση του πλεονάσματος το 2025. Η ζήτηση είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και η προσφορά ήταν ισχυρή, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Martijn Rats.

Στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 11 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων – κατηγορία που περιλαμβάνει το ντίζελ – μειώθηκαν το καθένα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις