Οικονομία

Πετρέλαιο: Μεγάλη πτώση στις τιμές μετά το ασαφές μήνυμα του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

Πολύ πιο ισχυρές από την όποια πολιτική απόφαση λαμβάνεται, για να υπερβεί τους κανόνες που διαμορφώνονται, αναδεικνύονται τελικά οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, με τρανό παράδειγμα την τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου, η οποία μήνες τώρα παρά τις συνεχείς προσπάθειες του OPEC+ που επιχειρεί με αλλεπάλληλες μειώσεις στην παραγωγή να δώσει ώθηση στην τιμή, δεν το καταφέρνει και πλέον τείνει να γίνει μπούμερανγκ.

Χθες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που μετέχουν στον OPEC+, αποφάσισαν εθελοντικά να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής, κάτι που ωστόσο εξαιτίας του ότι το μήνυμα που εξέπεμψαν ήταν θολό και ασαφές, προκάλεσε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, σβήνοντας ουσιαστικά τα αρχικά κέρδη που προκάλεσε η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να δεσμευτούν σε εθελοντικές, μεμονωμένες περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το 2024.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI και παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,9 δολάρια ή 2,44% κλείνοντας στα 75,96 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το συμβόλαιο Brent έχασε 25 σεντς ή 0,25% στα 82,85 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαιο του Ιανουαρίου, ενώ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην περιοχή του 2,5% και έκλεισε λίγο πάνω από τα 80 δολάρια.

Το καρτέλ του OPEC+ δεν κατάφερε νωρίτερα να καταλήξει σε μια συλλογική, ρητή συμφωνία σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου το 2024 και αντ’ αυτού ανακοίνωσε ότι πολλές χώρες μέλη του Οργανισμού θα προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, με την Σαουδική Αραβία να δεσμεύεται σε επέκταση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το εν λόγω διάστημα.

Η συμφωνία αυτή έτυχε επιφυλακτικής υποδοχής από τους επενδυτές, που εκφράζουν αμφιβολία στο κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί δεδομένου του εθελοντικού χαρακτήρα της συμφωνίας.

Ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει ομοφωνία είναι το γεγονός ότι οι χώρες που δεν συμμετέχουν στον OPEC+ έχουν σημαντική αύξηση της παραγωγής και μπορούν να καλύψουν τις ποσότητες που ενδεχομένως λείψουν από την αγορά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι πελάτες ίσως χαθούν και σίγουρα κανείς δεν θέλει να χάσει αγορές.

Οι επόμενες ημέρες μάλλον θα δείξουν το προς τα που γέρνει η πλάστιγγα αν και αναλυτές θεωρούν ότι τελικά η τιμή θα καθορίζεται από την ζήτηση και όχι από τις μειώσεις παραγωγής. Εάν επικρατήσει η άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία αφήνει πίσω την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε και έρχεται ισχυρή ανάπτυξη, τότε οι τιμές θα ανέβουν. Στην αντίθετη περίπτωση μάλλον θα υποχωρήσουν.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα