Το «φάντασμα» της ύφεσης επιστρέφει πάνω από την διεθνή οικονομία, αφού η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η διατήρηση των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να μην υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια , αλλά και η νέα εστία έντασης στην Ασία μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν δημιουργούν αναμφίβολα ένα κάθε άλλο παρά ευοίωνο σκηνικό, κάτι που αποτυπώνεται και στο πετρέλαιο.
Κι αυτό γιατί προοπτική της ύφεσης διαφαίνεται και στην πορεία των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές που για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες επιστρέφοντας στα προ του πολέμου επίπεδα.
Το Brent υποχώρησε χθες στα επίπεδα των 94 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ήταν κάτω και από τα 88 δολάρια το βαρέλι.
Έρχονται σημαντικές μειώσεις στην αντλία
Στο εσωτερικό της χώρας βέβαια οι τιμές στην αντλία δεν ακολουθούν την αντίστοιχη πορεία και αυτό κυρίως λόγω της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Πάντως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στην αντλία.
Έτσι λοιπόν οι τιμές συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, έστω και αν έχει παρατηρηθεί μερική αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τα υψηλά που έχουν καταγράψει, μείωση που φτάνει για την βενζίνη περίπου στα 30 λεπτά το λίτρο, εντούτοις απέχουν σημαντικά από τα προ του πολέμου επίπεδα.
Συγκεκριμένα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης στις 3 Αυγούστου σε όλη την επικράτεια της χώρας ήταν στα 2,149 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν την ημέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, μεταβολή της τάξεως του 13,6%.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά για το πετρέλαιο κίνησης. Έτσι λοιπόν χθες η μέση τιμή ήταν στα 1,892 ευρώ το λίτρο (2,042 ευρώ αν υπολογιστεί και η επιδότηση που δίνεται), έναντι 1,626 ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου. Η διαφορά εκτινάσσεται στο 25,6%.
Εν μέρει η διαφορά αυτό δικαιολογείται από το γεγονός της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα σήμερα το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται στα 1,0247, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου ήταν στην περιοχή του 1,1237 διαφορά της τάξεως του 8,8%.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μία σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών και σε κάποια πρατήρια της Αττικής η αμόλυβδη θα πωλείται κάτω από το 2 ευρώ, ενώ σήμερα υπάρχουν αρκετά πρατήρια με τιμή πέριξ του 2,07 ευρώ.
Ο «μπαμπούλας» της ύφεσης ρίχνει τις τιμές
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πτώση που κατέγραψαν τα συμβόλαια του πετρελαίου στις αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας της έντασης των ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Χθες τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων ανά βαρέλι και συγκεκριμένα στα 87,95 δολάρια χάνοντας κοντά στο 3%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Ανάλογη και η εικόνα για το Brent που βρέθηκε στα 93,58 δολάρια το βαρέλι χάνοντας 3,3%.
Οι νέες απώλειες έρχονται καθώς την Τετάρτη η τιμή του αμερικανικού αργού έφτασε κοντά σε χαμηλό 6 μηνών.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών για τις τιμές του πετρελαίου είναι οι προβληματισμοί για την εκδήλωση ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που θα μπορούσε να έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε λόγο για παρατεταμένη ύφεση στη βρετανική οικονομία, που θα διαρκέσει για το σύνολο του 2023.
Σύμφωνα με την BoE, η Μεγάλη Βρετανία θα εισέλθει σε ύφεση από το δ’ τρίμηνο του 2022 η οποία θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα καθώς το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μετά φόρων θα μειωθεί ραγδαία το 2022 και το 2023 και η κατανάλωση θα αρχίσει να συρρικνώνεται.