Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης.
Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου συνέχισε σήμερα την ελεύθερη πτώση της χάνοντας περισσότερο από το 30% κάτω από τα 13 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αντιμέτωπη με μια ιλιγγιώδη πτώση της ζήτησης και των αμερικανικών αποθεμάτων κοντά στο επίπεδο του κορεσμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Μάιο, του οποίου είναι η τελευταία ημέρα προσφοράς κατρακύλησε περίπου 38% στα 11,04 δολάρια γύρω στις 14:55 ώρα Ελλάδας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998. Συγκριτικά, η τιμή του ήταν περίπου 114 δολάρια το 2011.
Από την πλευρά του, το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ της βόρειας θάλασσας, ο ευρωπαϊκός όρος αναφοράς, επηρεάστηκε λιγότερο, υποχωρώντας κατά 6,05% sστα 26,38 δολάρια γύρω στις 13:05 ώρα Ελλάδας.
Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης, ενώ προμηνύεται βαθιά ύφεση στη διεθνή οικονομία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά κατακλύστηκε από πετρέλαιο χαμηλού κόστους όταν η Σαουδική Αραβία, εξέχων μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών με τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό μεριδίων της αγοράς.
Οι δύο χώρες έδωσαν τέλος στη διαφωνία τους στις αρχές του μήνα, όταν δέχθηκαν, από κοινού με άλλες χώρες, να μειώσουν την παραγωγή τους σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να τονώσουν τις αγορές που έχουν πληγεί από τον ιό.
Όμως οι τιμές συνέχισαν να κατακρημνίζονται όταν κατέστη σαφές πως οι υποσχεθείσες μειώσεις δεν θα ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μαζική πτώση της ζήτησης.
Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ