Site icon NewsIT

Πέτυχε η ανταλλαγή τριετών και πενταετών ομολόγων

12.09.2014 | 16:16
Πέτυχε η ανταλλαγή τριετών και πενταετών ομολόγων

Επιτυχημένη ήταν τελικά η ανταλλαγή τριετών και πενταετών ομολόγων με έντοκα γραμμάτια. Το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε 1 δισ. ευρώ και τελικά η προσφορά έφτασε σε 1,6 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει τη έκδοση αυτή ως ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του , οι στόχοι της ανταλλαγής επιτεύχθηκαν εξ ολοκλήρου καθώς:

– Μεταφέρθηκε χρέος από τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε μεσοπρόθεσμες εκδόσεις αφαιρώντας πίεση από την αναχρηματοδότηση του Δημοσίου εν μέσω πτώσης των αποδόσεων.

– Μειώθηκε το stock των εντόκων σε κυκλοφορία από 15 δισ. ευρώ σε 13,4 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια καθίσταται δυνατή η έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων και απευθύνεται σε μια κατηγορία επενδυτών που αναζητούν αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η έκδοση 18μηνου θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να προσδώσει αποδόσεις καταθετικού προϊόντος στα 3μηνα και 6μηνα που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο εντόκων ρίχνοντας περαιτέρω το κόστος τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο αυτή η διαχειριστική πράξη θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα εξαμήνου.

– Δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν ενεργό μέρος στην αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς καθώς στις άλλες χώρες της περιφέρειας, η συμμετοχή των εγχώριων πιστωτικών οργανισμών στις αγορές ομολόγων υπερβαίνει το 30%. Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών θα προσδώσει στην αγορά ομολόγων μεγαλύτερη ρευστότητα καθιστώντας την πιο λειτουργική, συμπιέζοντας το κόστος των συναλλαγών και προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ! 725.000 νοικοκυριά “πάγωσαν” εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου

Ιβάν Σαββίδης στην κούρσα για τον Ιππόδρομο

Αlpha Bank: 22,5 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Alpha bank: Ναι στις φοροελαφρύνσεις, αλλά επιλεκτικά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version