Σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά κινείται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν δυσμενείς σε όλους τους τομείς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη φανερώνει την έντονη απαισιοδοξία για την τωρινή, αλλά και τη μελλοντική οικονομική συγκυρία.
Η συζήτηση για την πτώχευση, συντεταγμένη ή ανεξέλεγκτη, της χώρας, την εξασφάλιση ή όχι της 6ης δόσης του δανείου, αλλά και οι επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που κυριάρχησαν το μήνα που πέρασε, δεν επέτρεψαν ουσιαστική βελτίωση στις εκτιμήσεις των πολιτών.
Άλλωστε, παρά τα παχειά λόγια, στο τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων οι εξελίξεις εξακολουθούν να είναι αστείες.
Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανασφαλείς για την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία.
Στους επιμέρους τομείς, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, στο Λιανικό Εμπόριο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και στη Βιομηχανία καταγράφει οριακή υποχώρηση.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του Ιουλίου, παραμένοντας όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, διευρύνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές παραμένουν αμετάβλητες, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να βελτιώνονται ελαφρά.
– στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών βελτιώνονται σημαντικά, ενώ άνοδος καταγράφεται και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης. Παρόλα αυτά, τις θετικές αυτές μεταβολές αντισταθμίζουν εν μέρει οι μειούμενες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνονται, τα αποθέματα παρουσιάζουν οριακή αποκλιμάκωση, ενώ οι πολύ δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.
– στις Κατασκευές, οι εξαιρετικά χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων εμμένουν, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση καταγράφεται σημαντική θετική μεταβολή.
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι εξαιρετικά υποτονικές εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται οριακά, ενώ σημαντική είναι η άνοδος που καταγράφεται στην πρόθεση για αποταμίευση, με τις ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις για την ανεργία να περιορίζονται ελαφρά. Παρόλα αυτά, οι ήδη ιστορικά χαμηλές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση σημειώνουν επιδείνωση, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο υποχωρεί εκ νέου, για τέταρτο διαδοχικό μήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για έβδομο στην Ευρωζώνη, κατά 3,4 μονάδες, φθάνοντας στις 94,0 και 95,0 μονάδες αντίστοιχα.
Ο σχετικός δείκτης, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Η επιδείνωση του κλίματος προέρχεται από τις δυσμενέστερες προσδοκίες σε όλους τους τομείς, με τις σημαντικότερες απώλειες να καταγράφονται και πάλι στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία, παρόλο που ο σχετικός δείκτης παραμένει υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του σε ΕΕ και Ευρωζώνη, η περαιτέρω πτώση του κατά 3,3 και 3,2 μονάδες αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συμβάλλει καθοριστικά στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και στις δύο ζώνες.
Ο δείκτης στις Υπηρεσίες υποχωρεί κατά 2,8 μονάδες στην Ευρωζώνη και κατά 3,7 μονάδες στην ΕΕ, διαφορά η οποία αντανακλά τη πολύ μικρή αύξηση στις Υπηρεσίες του Ην. Βασιλείου.
Στο Λιανικό Εμπόριο, ο σχετικός δείκτης μειώνεται περισσότερο στην ΕΕ (-2,4) σε σχέση με την Ευρωζώνη (-1,1), ενώ στις Κατασκευές η υποχώρηση βαραίνει ελαφρώς περισσότερο την Ευρωζώνη (-2,6) από την ΕΕ (-2,1).
Τέλος, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη περιορίστηκε κατά 2,3 μονάδες στην ΕΕ και ελαφρώς περισσότερο στην Ευρωζώνη (-2,6), κυρίως εξαιτίας της ανασφάλειας για τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση και την ανεργία.
Διαβάστε επίσης :