Site icon NewsIT

Πιο καθαρός από ποτέ άλλοτε ο ηλεκτρισμός στην Ελλάδα – Ραγδαία βελτίωση τα τελευταία δέκα χρόνια

30.05.2024 | 06:11
Πιο καθαρός από ποτέ άλλοτε ο ηλεκτρισμός στην Ελλάδα – Ραγδαία βελτίωση τα τελευταία δέκα χρόνια

Η σταδιακή απόσυρση του λιγνίτη και οι μαζικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)  πέτυχαν το βασικό στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της χώρας μας μέχρι στιγμής. Αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτρισμός που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι πολύ πιο καθαρός από ότι ήταν δέκα χρόνια πριν.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τις ΑΠΕ, αφού κατά την τελευταία δεκαετία η ένταση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του κλάδου της ηλεκτροπαραγωγής έχει περιοριστεί κατά πάνω από 100%. Πρόκειται για το μέγεθος που μετράει πόσα αέρια του θερμοκηπίου εκλύονται κατά την παραγωγή μιας μονάδας ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Green Tank, ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν πάνω από 500 γρ. CO2/KWh το 2013 και φέτος τον Απρίλιο υποχώρησε σε μόλις 236 γρ.

Η βελτίωση ήρθε ως αποτέλεσμα της σταδιακής απομείωσης του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και της αντίστοιχης ανόδου των ΑΠΕ που η παραγωγή τους έφτασε φέτος σε σημείο να ξεπερνάει και τα τρία ορυκτά καύσιμα, δηλαδή το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Στην αιχμή του δόρατος η ΔΕΗ

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η ίδια η ΔΕΗ πραγματοποίησε μεγάλη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις θερμικές της μονάδες.

Συγκεκριμένα, το 2022 κατόρθωσε να περιορίσει τις εκπομπές της στους 14.94 εκατ. τόνους, 35% λιγότερους από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 (23.09 εκατ. τόνους).

Παράλληλα, το 2023 η μείωση σε σχέση με το 2019 ξεπέρασε το 50% (-50.3%), καθώς αθροιστικά όλες οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ εκτιμάται ότι εξέπεμψαν 11.47 εκατ. τόνους.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μέσα στο Μάιο ο λιγνίτης βρίσκεται εκτός της χονδρικής αγοράς, αφού οι εν λόγω μονάδες δεν συμμετέχουν τις τελευταίες 13 ημέρες. Προηγήθηκε η εποχιακή διακοπή της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία που εξυπηρετείται μέσω των σταθμών της ΔΕΗ.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΔΕΗ έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους σχετικά με την απανθρακοποίηση του μείγματος παραγωγής της. Το Green Tank εκτιμά ότι βρίσκεται κοντά στο να τους πετύχει, αφού αυτή τη στιγμή υπολείπεται ελαφρώς.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση προχωρά με το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της τάξης των 20 γιγαβάτ, το οποίο εκτείνεται και σε άλλες αγορές πέραν της Ελλάδας. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version