Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Πιτσιλής: Να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή κατά 2 δισ. κυρίως μέσω του «κενού» ΦΠΑ

Πιτσιλής: Να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή κατά 2 δισ. κυρίως μέσω του «κενού» ΦΠΑ
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Έχει τεθεί ένας στόχος να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026, μέσω κατά κύριο λόγο της μείωσης του “κενού” ΦΠΑ», ανέφερε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στην ΕΡΤ.

«Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε η ανακοίνωση με τα δεδομένα του κενού ΦΠΑ για το έτος 2021» είπε ο κ. Πιτσιλής.

Όπου λέγοντας «κενό» ΦΠΑ εννοούμε πόσα έσοδα από ΦΠΑ θα έπρεπε να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία και πόσα τελικά έρχονται.

«Υπολειπόμεθα κατά 17,8%» σημείωσε δηλαδή ένα στα πέντε περίπου ευρώ του ΦΠΑ δεν μπαίνει στα κρατικά ταμεία.

«Δεν είναι μικρό το ποσοστό του ΦΠΑ που χάνουμε» είπε ο κ. Πιτσιλής, επισημαίνοντας όμως πως « το 2017 ήμασταν κοντά στο 30%» και ενημέρωσε πως για το 2022 η πρόβλεψη είναι στο 10% του ΦΠΑ που χάνεται από τα κρατικά ταμεία με στόχο όπως είπε να κατέβει κάτω από το 9% μέχρι το 2026».

«Μια αντίστοιχη βελτίωση της εικόνας περιμένουμε να μας έρθει και από τη φορολογία των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων» συμπλήρωσε.

«Η φοροδιαφυγή είναι πολύπλευρη και πολυπρόσωπη – Πολυμέτωπη και η δική μας μάχη»

Σχετικά με το ποια είναι η αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των διασταυρώσεων απάντησε πως «δεν υπάρχει μια απάντηση σε όλα τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή είναι πολύπλευρη, πολυπρόσωπη και αντίστοιχα πολυμέτωπη είναι και η δική μας μάχη. Γιατί κάθε παραβατική συμπεριφορά χρειάζεται το δικό της, να το πούμε φάρμακο. Εμείς όμως χτίζουμε ένα συνολικό οικοσύστημα ψηφιακό. Το έχουμε ξεκινήσει με το myDATA, με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και λειτουργεί από πέρυσι καθολικά. Προστίθενται σε αυτά νέα εργαλεία πια, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Έργο σύνθετο και δύσκολο».

Όπως επισήμανε αυτές είναι λύσεις που πολλές χώρες εξετάζουν πως θα τις κάνουν από εδώ και πέρα και εμείς είμαστε ήδη με ένα έργο που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, έχει καταγεγραμμένες συναλλαγές, οι οποίες ξεπερνούν τα 1,8 τρισεκατομμύρια. 1,3 εκατομμύρια επιχειρήσεις είναι σήμερα εγγεγραμμένες. Είναι ένα έργο στο οποίο η Ελλάδα έχει λόγο να είναι υπερήφανη που έχει κάνει βήματα που άλλοι συνάδελφοί μας τα ακούν έξω και μας ρωτάνε “πώς το κάνατε; Ποια ήταν η εμπειρία σας;”.

«Κυρώσεις μέσα στο 2024 για όσες επιχειρήσεις εκδίδουν παραστατικά και δεν τα περνάνε στο myDATA»

Ένα σημαντικό εργαλείο είναι η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, στις δηλώσεις των επιχειρήσεων, που βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Στο ερώτημα για το πότε θα οριστικοποιηθεί και θα υπάρξουν πρόστιμα απάντησε:

«Είναι μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα δοθούν σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Η λογική και η φιλοσοφία είναι η εξής. Ότι πλέον κανείς δεν θα μπορεί να δηλώνει στις φορολογικές του δηλώσεις, είτε αυτές είναι ο ΦΠΑ είτε είναι η δήλωση εισοδήματος, λιγότερα έσοδα από αυτά που βλέπουμε γι’ αυτόν στο myDATA, γιατί πολύ απλά αυτός μας τα ανεβάζει, αυτός εκδίδει τα παραστατικά, από εκεί την ξέρουμε την πληροφορία και αντίστοιχα δεν μπορεί να μας δηλώνει περισσότερα έξοδα από αυτά τα οποία βλέπουμε γι’ αυτόν στο myDATA. Αυτή είναι η μία μορφή της υποχρεωτικότητας. Και επειδή έχουμε δει ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις είτε πολύ μικρές αλλά και κάποιες που δεν τόσο μικρές οι οποίες δεν διαβιβάζουν – εκδίδουν τα παραστατικά τους αλλά δεν τα περνάνε μέσα από το myDATA – δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις ίδιες. Είναι πρόβλημα και για αυτές με τις οποίες συναλλάσσονται, γιατί δεν βλέπουν τις αντίστοιχες συναλλαγές στη δική τους μερίδα. Αναγκάζονται να κάνουν λοιπόν εκείνες μια δουλειά. Άρα το δεύτερο σκέλος της υποχρεωτικότητας είναι κάποιες κυρώσεις πια που θα ξεκινήσουμε στο 2024. Για όσους δεν κάνουν αυτή την τυπική διαδικασία, την οποία τη χρειαζόμαστε όλοι».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις