Οικονομία

Πλειστηριασμοί και αποκρατικοποιήσεις, θολώνουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Αρχίζει να θολώνει και πάλι το αφήγημα της Ελλάδος για ταχύτατη επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ την ίδια ώρα σύννεφα μαζεύονται πάνω τις σχέσεις Αθήνας Βρυξελλών.

Δύο κορυφαία ζητήματα που οι δανειστές είχαν θέσει στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να κλείσει ομαλά η 3η αξιολόγηση ήταν το θέμα της μη δίωξης των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και το άλλο η έναρξη των πλειστηριασμών. Και τα δύο πλέον είναι υπό συζήτηση, αφού οι μεν πλειστηριασμοί έχουν παγώσει, το δε θέμα του ΤΑΙΠΕΔ ανακινήθηκε και πάλι την Δικαιοσύνη. Είναι σαφές ότι εφόσον δεν υπάρξει άμεση και οριστική επίλυση σε αυτά τα δύο θέματα, τότε οι σχέσεις των δύο πλευρών θα περάσουν μία νέα περίοδο κρίσης και ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Αμέσως μόλις έφυγε η τρόικα από την ελληνική πρωτεύουσα η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία φοβούμενο νέο κύκλο επεισοδίων. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και ουδείς είναι σε θέση να πει πότε και εάν θα ξεκινήσουν. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται ελάχιστοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ υπάρχει σχέδιο ή τουλάχιστον έτσι διαρρέεται όλοι οι πλειστηριασμοί στο άμεσο μέλλον να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Οι συμβολαιογράφοι, που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, τονίζουν εν πολλοίς ότι «αν αυτοί που παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς δεν πάνε αυτόφωτο, εμείς δεν κατεβαίνουμε στα Ειρηνοδικεία».

Το κακό στην όλη υπόθεση είναι επιβραβεύεται ένας φαύλος κύκλος ανομίας και άρνησης πληρωμών από εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν, ενώ δυσχεραίνει το τοπίο και για αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το μέτωπο αυτό αναμένεται να έχει πολλά ακόμη επεισόδια, δεδομένου ότι σε λιγότερο από 1,5 μήνα ξεκινούν οι έλεγχοι της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, ενόψει των stress test. Εφόσον δεν έχει υπάρξει ένας ικανός αριθμός ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό, ώστε να μπορεί να αποτιμηθεί η αξία των χαρτοφυλακίων για τα κόκκινα δάνεια, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Και σαν να μην έφταναν τα κυβερνητικά μπρος πίσω, ήρθε ένα νέο χτύπημα, αυτή την φορά από την Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, Ανδρέα Καραφλού, ζητεί εκ νέου την παραπομπή 6 μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014 που κρίθηκε μη επωφελής.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονο επεισόδιο στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, όταν ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δέχτηκε ομαδικά πυρά και του ετέθη ως προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση της δόσης, η ποινική απεμπλοκή των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων είναι και 3 Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας). Τότε κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών ασκήθηκε αναίρεση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, καθώς επισημάνθηκε πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε ψηφιστεί παλαιότερα και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα ο Άρειος Πάγος απάλλαξε τα 3 μέλη του ΔΣ που αρχικά κατηγορούνταν επίσης, και ζήτησε νέα κρίση από το Συμβούλιο Εφετών για τους 6 εμπειρογνώμονες. Η αναίρεση αυτή ξεκλείδωσε τη δόση, αλλά προφανώς από σήμερα ο εκνευρισμός επανέρχεται.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα