Οικονομία

Πλειστηριασμοί και εργασιακά στην κορυφή της ατζέντας στην 10η αξιολόγηση

Αυξημένης δυσκολίας θα είναι η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία ξεκινάει σήμερα (06.04.2021), με τα τεχνικά κλιμάκια αν επιστρέφουν μέσω τηλεδιάσκεψης βέβαια, αφού οι δια ζώσης συναντήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Αρκετά τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης, που θα γίνουν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ στο τέλος της διαδρομής υπάρχει έπαθλο τα 644 εκατ. της δόσης κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.  

Τα θέματα που αφορούν τις τράπεζες θα βρεθούν για μία ακόμη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν ψηλά στον ατζέντα. Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και βέβαια τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Click4more Οι αντικειμενικές αξίες «ζέσταναν» την «παγωμένη» αγορά ακινήτων – Σε κέντρο Αθήνας και Ν. προάστια οι περισσότερες μεταβιβάσεις

Οι δανειστές επιμένουν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, που αποτελούν τον προάγγελο των πλειστηριασμών, ειδικά για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν σχετίζονται με ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα «καυτά» μέτωπα όμως δεν σταματούν εκεί. Στο τραπέζι θα βρεθεί και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να θέσει προς διαβούλευση η κυβέρνηση. Επίσης μεταξύ των θεμάτων θα είναι οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι καθυστέρηση που υπάρχει στην απόδοση των συντάξεων και το θέμα της φορολογίας των ακινήτων.

Βέβαια από τη συζήτηση δεν θα λείψει και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, έστω και αν δεν θα υπάρξουν πιέσεις για την επίτευξη στόχων. Επίσης αναμένεται να μπουν στο τραπέζι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2024 που θα υποβληθεί εντός του Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Εργασιακά και συντάξεις τα μεγάλα αγκάθια

Οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι την διαιώνιση της κατάστασης με τις εκκρεμείς συντάξεις. Έχουν στείλει από καιρό τώρα το μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές και ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Έχουν ληφθεί βέβαια κάποια, αλλά αποτέλεσμα ακόμη απτό δεν υπάρχει και μένει να δούμε που θα καταλήξουν οι συζητήσεις και αν θα δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα να συμμορφωθεί ή θα ζητηθεί να βρεθεί η χρυσή τομή εδώ και τώρα.

Το περιεχόμενο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου θα είναι στο τραπέζι. Η πανδημία έχει πάει το θέμα, αλλά φαίνεται ότι η αναβολή που έχει δοθεί, θα είναι και η τελευταία. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο Απρίλιο, αλλά πριν θα υπάρξει κάποιος μορφής συμφωνία με τους δανειστές.

Ένα άλλο θέμα που επίσης «καίει» είναι αυτό των αντικειμενικών αξιών, αλλά και της ένταξης στο σύστημα 3.000 νέων περιοχών. Από ελληνικής πλευράς, έχουν δεσμευτεί ότι το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, καθώς επίσης την επέκταση του συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ πάντως πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην αλλάξει απολύτως και να υπολογιστεί με τις περυσινές αξίες και οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από τον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πτωχευτικό κώδικα, αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι λεπτομέρειες που κάθε άλλο παρά ασήμαντες είναι, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, όπως έχει σχεδιαστεί την 1η Ιουνίου. Μία από αυτές θα είναι η σύσταση του φορέα που καλείται να αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία να τους τα επαναμισθώνει για μία 12ετία.

Τέλος όπως σε κάθε αξιολόγηση, συζήτηση θα υπάρξει και για τις αποκρατικοποιήσεις, την πρόοδο που υπάρχει και το σχέδιο υλοποίησης των projects.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα