Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Πάνω από 15.000 ακίνητα βγάζουν οι τράπεζες στο σφυρί το 2018

- Χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί από 21 Φεβρουαρίου - Έτοιμες οι λίστες με τα τα ακίνητα από τις τράπεζες - Αφόρηττες πιέσεις από τους δανειστές

Ιδιαίτερη ενόχληση υπάρχει στις Φρανκφούρτη για τα ήξεις αφήξεις της Αθήνας στο θέμα των πλειστηριασμών. Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στην έδρα της ΕΚΤ, οι Έλληνες τραπεζίτες συνάντησαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, αφού οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί για την υλοποίηση ενός σημαντικού αριθμού πλειστηριασμών πριν ξεκινήσουν τα stress test δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο.

Από την ελληνική πλευρά δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αμέσως μόλις ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί, στις 21 Φεβρουαρίου θα μπορέσουν να βγουν εντός του έτους άνω των 15.000 ακινήτων στο σφυρί. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πάντως δεν έδειξαν να πείθονται, αφού τα ίδια τα έχουν ακούσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί κάτι εξ αυτών.

Τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ είπαν στους Έλληνες τραπεζίτες, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κομβικής σημασίας και θα πρέπει άμεσα να γίνει κάτι προκειμένου να δοθεί σήμα στους επενδυτές, στις αγορές και στους βέβαια στους κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και πλέον θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν προς πάσα κατεύθυνση και αυτό δεν είναι άλλο από πλειστηριασμούς εδώ και τώρα, χωρίς σοβαρές και άξιες λόγου εξαιρέσεις.

Η ψήφιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το βράδυ της ίδιας ημέρας που οι τραπεζίτες συναντούσαν την επικεφαλής του SSM στη Φρανκφούρτη έκλεισε μια χρονίζουσα εκκρεμότητα, αλλά δεν καταλαγιάζει τις ανησυχίες. Οι πλειστηριασμοί θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και η εκκίνησή τους αναμένεται τον ερχόμενο μήνα, με ένα εξάμηνο καθυστέρηση.

Πρόκειται για πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί και ο οποίος, αν δεν καλυφθεί αποφασιστικά, θα οδηγήσει τις τράπεζες σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, ο SSM φαίνεται ότι κρατά ακόμη θολή την εικόνα για τις συνθήκες και τις παραδοχές που θα ισχύσουν στο βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο SSM εμφανίζεται υποστηρικτικός, αλλά όχι και καθησυχαστικός στις ελληνικές τράπεζες εν όψει των τεστ αντοχής. Μάλιστα, το σενάριο δύσκολων τεστ αντοχής, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες τις τράπεζες, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές θα μπορέσουν να τις καλύψουν από τους υφιστάμενους μετόχους (ή από νέα ιδιωτικά κεφάλαια με τους επιθυμητούς όρους), παραμένει στο τραπέζι. Η ελληνική πλευρά βέβαια δεν θέλει ούτε καν να σκέπτεται τέτοιο ενδεχόμενο και εμφανίζεται καθησυχαστική ότι όλα θα κινηθούν ομαλά και οι όποιες ανάγκες θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, η διενέργεια των πλειστηριασμών θα αποβεί καταλυτική. Το ζητούμενο από τον SSM είναι οι πλειστηριασμοί να επιτύχουν τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, με παράλληλη διαφύλαξη της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα