Ξεκινάει σήμερα (11.01.2021) η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές. Τα τεχνικά κλιμάκια θα πιάσουν από νωρίς δουλειά και αρκετά είναι τα ζητήματα που είναι ανοικτά, παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας υπάρχει μία σχετική χαλαρότητα.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο και ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του, μετά την παράταση που πήρε για την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και για την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.
Click4more «Γέφυρα»: Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων – Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς, είναι να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μέχρι την ημέρα που θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το πτωχευτικό δίκαιο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου. Η προστασία θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά.
Στην κυβέρνηση έχουν λάβει την σχετική απόφαση, αλλά θέλουν να ενημερώσουν να πάρουν την έγκριση από τους δανειστές, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπάρξουν σύννεφα, ειδικά τώρα που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει η ασφυκτική πίεση του παρελθόντος.
Στις 26 Ιανουαρίου οι επικεφαλής
Όπως είναι άλλωστε γνωστό την «βρώμικη δουλειά» την κάνουν πάντα τα τεχνικά κλιμάκια και εν συνεχεία έρχονται οι επικεφαλής που λαμβάνουν τις οριστικές και πιο πολιτικές αποφάσεις. Αυτοί θα έρθουν (μεταφορά γιατί όλα πλέον γίνονται με τηλεδιάσκεψη) στις 26 Ιανουαρίου και η διάρκεια της «επίσκεψης» θα είναι ολιγοήμερη.
Στόχος και των δύο πλευρών είναι η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να κλείσει θετικά και το ταχύτερο δυνατό. Ψηλά στην ατζέντα, εκτός των πλειστηριασμών, θα είναι ο σχεδιασμός για το πακέτο στήριξης των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Μπορεί η ρήτρα διαφυγής να είναι σε ισχύ και το 2021, και υπάρχουν σενάρια ότι θα προβλέπεται και κάτι ανάλογο και το 2022, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με τους δανειστές τα μέτρα στήριξης τα οποία εξετάζει, αλλά και ζητήματα όπως ο πτωχευτικός κώδικας και οι πλειστηριασμοί.
Επίσης αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, θα πρέπει να αποδείξει η ότι τα μέτρα είναι προσωρινού χαρακτήρα και συνδέονται με την Πανδημία. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Επίσης θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν προκαλούν μακροχρόνιες πιέσεις στα ελληνικά δημοσιονομικά σε όρους βιωσιμότητας χρέους.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι σκέψεις που υπάρχουν για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, αλλά και οι ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, καθώς και ανάλογες διευκολύνσεις στο πεδίο των δανείων.
Η έκθεση από την 9η αξιολόγηση θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο και θα λάβει πολιτική έγκριση από το Eurogroup τον Μάρτιο.
Click4more Επίδομα θέρμανσης: Λίγες ακόμα μέρες για τις αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Οι δανειστές έχουν ζητήσει να αρθούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (ειδικά στο σκέλος των ασφαλιστικών ταμείων), αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της ΑΑΔΕ, επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Οι δανειστές εκτιμούν ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και τούτο σε συνδυασμό με την ουσιαστική έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού πλαισίου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, αλλά και με το σχέδιο Ηρακλής.
Τέλος να σημειωθεί ότι η 9η αξιολόγηση της χώρας δεν συνδέεται με πακέτο δόσεων. Τη επόμενη δόση των 644 εκατ. είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί με την επιτυχή ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης που θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.