Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Χιλιάδες ακίνητα στο “σφυρί” μέχρι το 2017 – Οι εξωφρενικές περιπτώσεις

- Πέντε χιλιάδες ακίνητα μέχρι το τέλος του έτους και 50.000 το 2017 βγαίνουν στο “σφυρί” για οφειλές
- Εξωφρενικές όσο και άδικες περιπτώσεις καταγγέλλουν οργανώσεις που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς
- Ζητείται πλειστηριασμός ακόμα και για οφειλή 480 ευρώ
- Η... πικρή πείρα της Ισπανίας, όπου οι φωτογραφίες από τις εξώσεις έκαναν τον γύρο του κόσμου

Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται πως σε δύσκολη θέση θα βρεθούν μόνο “επαγγελματίες μπαταχτσήδες”, όμως το πρόβλημα με τα “κόκκινα” ακίνητα, δεν είναι τόσο απλό. Σύμφωνα με την “Ημερησία” στα ειρηνοδικεία μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα θα βρεθούν για πλειστηριασμό 5.000 ακίνητα. Μέσα στο 2017, ο αριθμός εκτοξεύεται στις 50 χιλιάδες!

Στα χέρια των τραπεζών βρίσκονται έτοιμοι φάκελοι για 2.000 δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται, παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει και τα συνεχή ειδοποιητήρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για οφειλέτες μεγάλων ποσών που επί μήνες δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και παρ’ ότι ειδοποιήθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν. Αφορούν σε ακίνητα μεγάλης αξίας, πάνω από 200 – 300 χιλιάδες ευρώ, κυρίως εξοχικά σε ακριβά νησιά, για τους οποίους «δεν θα υπάρξουν χάρες και άλλες εξυπηρετήσεις», τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι.

Ανάμεσα όμως στα 50 χιλιάδες «επικίνδυνα» ακίνητα, βρίσκονται και πολλά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλουν τις δόσεις ή να πληρώσουν τα χρέη τους. Οχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στις εφορίες και τους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι για χρέη προς το δημόσιο (εφορία, Ταμεία) και προς ιδιώτες, δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας, σε αντίθεση με χρέη στις τράπεζες.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του πολίτη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έβλεπε να βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία του. Ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι άτομο με ειδικές ανάγκες που έχει επιχειρηματικό δάνειο 300 χιλ. ευρώ, αλλά και χρέη στον ΟΑΕΕ ύψους 60 χιλ. ευρώ. Η κινητοποίηση την περασμένη Τετάρτη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης απέτρεψε τον πλειστηριασμό και οδήγησε στα σοβαρά επεισόδια. Υπάρχουν, όμως, και πιο ακραίες περιπτώσεις πλειστηριασμών οι οποίοι αποτράπηκαν, αλλά προκάλεσαν τις εικόνες «σκληρού ροκ» έξω από τα ειρηνοδικεία.

Οπως καταγγέλλουν μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες υπήρξαν οι εξής εξωφρενικές υποθέσεις:

Πολίτης είχε συνολική οφειλή 12.581 ευρώ. Τα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί ήταν: Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 64,12 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 26.000 ευρώ, άλλο διαμέρισμα 47,11 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 36.800 ευρώ, διαμέρισμα 43,92 τ.μ. με πάρκινγκ 11,25 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 34.000 ευρώ και διαμέρισμα 60,36 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 24.000 ευρώ.

Ιδιώτης στο Μαρούσι χρωστά σε άλλον ιδιώτη το ποσό των… 480 ευρώ και ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.

Πολίτης χρωστά το ποσό των 9.996 ευρώ και στο πινάκιο γράφτηκε ο πλειστηριασμός ενός αγρού και 2 ορόφων από κατοικία.

Τράπεζα βγάζει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία για χρέος 100 χιλ. ευρώ και μια διώροφη κατοικία για δάνειο 360 χιλ. Ευρώ.

Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314.049 ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.

Εταιρεία ζητά τον εκπλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος 15.300 ευρώ.

Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26 χιλ. ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα • πρώτη κατοικία στην Αθήνα.

Ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18.480 ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι οφειλές είναι τεράστιες. Όπως, για παράδειγμα, ιδιώτης χρωστά στην Attica Bank το ποσό του 1.289.383 ευρώ γι’ αυτό βγαίνουν στο σφυρί τέσσερις μεζονέτες. Επίσης, εταιρεία οφείλει στην Alpha Bank το ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ και ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα κατάστημα. Διαμέρισμα θα χάσει εταιρεία για χρέη 1,2 εκατ. ευρώ σε τράπεζα, ενώ ιδιώτης με δάνεια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ θα χάσει τα οικόπεδά του. Υπάρχει και η περίπτωση οφειλέτη στο Δημόσιο που χρωστά περίπου 460 χιλ. ευρώ και η ΓΓΔΕ θα του πάρει τα 5 ακίνητα που κατέχει στην Σαντορίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα ακίνητα που βρίσκονται στα πινάκια πλειστηριασμών των ειρηνοδικείων δεν αφορούν σε πρώτες κατοικίες και πιθανότατα δεν ανήκουν σε φτωχές οικογένειες. Τράπεζες, δημόσιο και ταμεία θέλουν να πιέσουν περαιτέρω τους οφειλέτες ώστε να στείλουν μήνυμα και στους υπόλοιπους κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρώτο επτάμηνο το 2016 ορίστηκαν μόλις 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο. Το 2009 είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί. Το 2010 ορίστηκαν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 ορίστηκαν 44.000, το 2012 καταγράφηκαν 25.900, την επόμενη χρονιά 19.200, το 2014 ορίστηκαν 16.000 και πέρυσι μόλις 8.700.

Η πείρα της Ισπανίας

Ο… ισπανικός ιός που απειλεί και την Ελλάδα ξεκίνησε το 2009, όταν οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξώσεις. Την τελευταία πενταετία στην Ισπανία κατασχέθηκαν πάνω από 450 χιλ. σπίτια και σε πολλές περιπτώσεις κρύβονταν ανθρώπινες τραγωδίες που έφτασαν και σε αυτοκτονίες.

Η Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80% βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αφού έσκασε η «φούσκα» του real estate.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, υπήρχαν πάνω 3.400.000 άδεια σπίτια σ’ όλη τη χώρα -σχεδόν το 14% των σπιτιών στην Ισπανία- η πλειονότητα των οποίων ανήκει στις τράπεζες. Η κυβέρνηση Ραχόι αναγκάστηκε να επιβάλει μια διετή αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας, όμως οι βίαιες εξώσεις συνεχίζονταν. Αντίστοιχα κινήματα πολιτών συγκεντρώνονταν έξω από τα σπίτια και συγκρούονταν με την αστυνομία σε επεισόδια πρωτοφανή για τη χώρα.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr
 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα