Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «οι εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ή συνηθέστερα οίκοι αξιολόγησης είναι ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν κυρίως συμβουλευτικές, ανεξάρτητες και έγκυρες υπηρεσίες» όπως σπεύδει εκ προοιμίου να επισημάνει ο κ. Σταϊκούρας θυμίζοντας ότι «αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα των δανειζομένων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, κρατών) καθώς και τα χρεόγραφα που εκδίδουν οι δανειζόμενοι, παρέχουν σχετικές πληροφορίες υπέρ των ενδιαφερομένων ώστε να λαμβάνουν ασφαλέστερες χρηματοδοτικές αποφάσεις».
Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, ζητώντας να ενημερωθεί «για ποιο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο δίνει ετησίως 137.000 ευρώ στην Standard & Poor’s για να μας υποβαθμίζει». Η βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή της ότι όλοι αυτοί οι οίκοι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, όπως πλειστάκις έχει αποδειχθεί, όπως υποστηρίζει.
Όπως όμως ο αναπληρωτής υπουργός σπεύδει να υπογραμμίσει, η Ελλάδα ως μέλος των ανεπτυγμένων χωρών, μέλος της ευρωζώνης και μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στις διεθνείς αγορές χωρίς να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και επομένως έπρεπε να αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης λόγω των εκδόσεων χρέους που διενεργούσε.
Επιπροσθέτως, η χώρα μας έχοντας ως στόχο την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα πρέπει να αξιολογείται γιατί αυτό θα βοηθήσει σε πιο ασφαλή και συμφέρουσα, από πλευράς κόστους δανεισμού, έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «ύστερα από το PSI υπάρχει αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία είναι θετική και προβλέπεται ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστώντας την έξοδό μας στις αγορές εφικτή κατά το 2014».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται την τελευταία περίοδο για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών για τη συνεργασία με τους εν λόγω οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, αυτές οι μειώσεις δαπανών, κυμαίνονται μεταξύ 48% και 82%, συμβάλλοντας και από αυτό το πεδίο στη συνεχή προσπάθεια για την εξοικονόμηση πόρων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταϊκούρας: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 3,9 δισ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ο Σταϊκούρας έδωσε… κοκορέτσι πακέτο στον Τσίπρα
Απαντήσεις για όλα έδωσε ο Σταϊκούρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014
Σταϊκούρας: Οι θυσίες των Ελλήνων αρχίζουν να πιάνουν τόπο