Οικονομία

Πληθωρισμός: Ανακοινώνονται τα «κακά μαντάτα» από την ΕΛΣΤΑΤ – Τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο και αναμένεται αυτό που βιώνει η κοινωνία να επιβεβαιωθεί και από την Στατιστική Αρχή, ότι δηλαδή όχι μόνο δεν κάμπτεται η ακρίβεια, αλλά εντείνεται ακόμη περισσότερο, φέρνοντας τα νοικοκυριά σε πραγματική απόγνωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σαφής αναστροφή της τάσης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, την ώρα μάλιστα που σε όλη την Ευρωζώνη, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τόσο σε ότι αφορά την ακρίβεια και τις τιμές στα τρόφιμα, όσο και στο σύνολο του πληθωρισμού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το οποία και αναδεικνύει την ακρίβεια ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα λύσεις, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις στο μέτρο του δυνατού. Έτσι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κινούνται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την χορήγηση επιταγής ακρίβειας σε περίπου ένα εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται προς το τέλος του μήνα και ο δεύτερος έχει να κάνει με την εντατικοποίηση των ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζεται η νομοθεσία που προβλέπει ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να πωλούν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους από αυτό που πωλούσαν προ της κρίσης.

Η επιταγή ακρίβειας, αναμένεται να «κλειδώσει» με την οριστικοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη. Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση και πιστοποιηθεί η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διανομή των χρημάτων στους ευάλωτους, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι έχουν μπει στο σκάνερ του ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και τα πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πωλούν πάνω από το προβλεπόμενο όριο, που προβλέπει η νομοθεσία. Υπάρχει και το προηγούμενο με την επιβολή προστίμων στις δύο πολυεθνικές Unilever και Procter and Gamble συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκάνερ του υπουργείου βρίσκονται ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων που υπερβαίνουν τις 20 και διαθέτουν στην αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων. Από αυτές τουλάχιστον έξι είναι μεγάλες ξένες πολυεθνικές που διαθέτουν στην ελληνική αγορά ένα μεγάλο πλήθος από καταναλωτικά προϊόντα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρίες, με την δημοσιοποίηση του ονόματός τους, εφόσον βέβαια υπερβαίνουν το ύψος του πλαφόν στο πρόστιμο, δηλαδή πάνω από τα 50.000 ευρώ.

Βασική επιδίωξη από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι άλλη από τα πεισθούν με το όποιο τρόπο οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν στην κυβέρνηση και στην αγορά ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος της επιχειρήσεις μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Στο μεταξύ από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινούν και οι έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στα καταστήματα των σουπερμάρκετ, για να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετήσει τα καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής» για τα προϊόντα στα οποία έχει μειωθεί η τιμή τους κατά τουλάχιστον 5%.

Τα προϊόντα που έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη «μόνιμη μείωση τιμής», προσεγγίζουν τα 700. Πρόκειται, κυρίως, για τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά.

Ειδικά για τη μείωση τιμής, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει και στους καταναλωτές τον ρόλο «ελεγκτή» ετοιμάζοντας ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα «e-katanalotis», μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να στέλνει επιτόπου από το κινητό καταγγελίες, τις οποίες θα εξετάζουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΝ.

Αντιδράσεις για τα πρόστιμα

Όπως ήταν φυσικό οι δύο πολυεθνικές που έχουν δεχθεί τα πρόστιμα ετοιμάζουν προσφυγές, με την βασική υπερασπιστική τους γραμμή, να εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται το περιθώριο κέρδους, ενώ στελέχη της αγοράς εκφράζουν και το σκεπτικό πως το πλαφόν είναι μια ρύθμιση που δεν μπορεί να διαρκεί σχεδόν για δύο χρόνια.

Από την άλλη πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρουν πως ειδικά τώρα είναι επιβεβλημένη η ρύθμιση για τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές στις πρώτες ύλες παγκοσμίως υποχωρούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, ενώ γενικά πτωτική είναι και η πορεία των τιμών ενέργειας.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα