Οικονομία

Πληθωρισμός και εξαγωγές οι «μαύρες τρύπες» της οικονομίας

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι πέραν πάσης αμφιβολία η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, γιατί να μην γελιόμαστε η μέχρι σήμερα ανάπτυξη ήταν βασισμένη πάνω σε πήλινα πόδια. Εφέτος όπως όλα δείχνουν ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει κάτω από το 2% και θα επιβεβαιώσει όλους εκείνους που ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Και δεν είναι δικαιολογία ότι έγιναν οι εκλογές, αφού αν δεν γινόταν τον Ιούλιο θα γινόταν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και κατά συνέπεια οι όποιες επιπτώσεις θα ήταν μέσα στον χρόνο. Χθες ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο και τα στοιχεία του επιβεβαίωσαν τους φόβους για επιβράδυνση στην οικονομία.

Η μεταβολή του πληθωρισμού τον Ιούλιο ήταν μηδενική και όλοι γνωρίζουν ότι οικονομία με πολύ χαμηλό πληθωρισμό είναι καταδικασμένη.

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,2% τον Ιούνιο, όντας μειωμένος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 που είχε ανέλθει στο 1%, αλλά και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα 0,6%. Επιπλέον, ο «πυρήνας» του πληθωρισμού, ο δομικός πληθωρισμός όπου δεν περιλαμβάνονται οι τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών, παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, μόλις στο 0,3%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η κάμψη αυτή του πληθωρισμού; Πιθανή επιβράδυνση στη δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι στην Ευρωζώνη, που έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, τόσο ο εναρμονισμένος δείκτης όσο και ο «πυρήνας» ήταν στο 1,3% τον Ιούνιο.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι δομικό και πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, ώστε να αλλάξει το κλίμα, είναι το πρόσημο των εξαγωγών τον μήνα Ιούνιο. Σημαντική πτώση, κοντά στο 10% και ασθενική άνοδος για το σύνολο του 6μήνου. Ευτυχώς για την χώρα μειώθηκαν και οι εξαγωγές τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιούνιο 2019 μειώθηκαν κατά 272,2 εκατ. ευρώ (-9%) και διαμορφώθηκαν στα 2,76 δισ. ευρώ από 3,04 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 187,6 εκατ. ευρώ (-9%) και διαμορφώθηκαν στα 1,90 δισ. ευρώ έναντι 2,09 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο προϊόντων, πτώση κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι με εξαίρεση τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα που ενισχύθηκαν κατά 13,4%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα λάδια (-30,5%), τα ποτά και καπνός (-19,6%), οι πρώτες ύλες (-17,9%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (-17,6%).

Στο εξάμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 362,3 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2% και ανήλθαν σε 16,83 δισ. ευρώ από 16,46 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 11,54 δισ. ευρώ από 11,12 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 418,3 εκατ. ευρώ ή κατά 3,8%. Άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων (+24,1%), των πρώτων υλών (+16,1%) και των χημικών (+14,5%). Στον αντίποδα πτώση σημείωσαν οι κλάδοι των λαδιών (-48,4%), των εμπιστευτικών προϊόντων (-15,9%) και των πετρελαιοειδών (-0,8%).

Καθοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές τον Ιούνιο του 2019, καθώς υποχώρησαν κατά 726,8 εκατ. ευρώ ή κατά -14,5% και διαμορφώθηκαν σε 4,29 δισ. ευρώ έναντι 5,02 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν στα 3,28 δισ. ευρώ από 3,49 δισ. ευρώ, δηλαδή υποχώρησαν κατά 210 εκατ. ευρώ ή κατά -6%.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα