Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι αγορές αντέδρασαν νευρικά, ενώ όλο και πληθαίνουν οι φωνές από τα πλέον επίσημα χείλη ότι το ενδεχόμενο ύφεσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να δυσκολεύονται να τον περιορίσουν.
Οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα είναι μάλλον δυσοίωνες. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει δυσκολότερη τη μείωση του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στη Γερμανία, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας και των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στις πολιτικές μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό που ακολουθεί η Κίνα, οι οποίες έχουν μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή και στην ανάγκη αποκατάστασης των εφοδιαστικών αλυσίδων που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε περισσότερο στο ότι μπορεί να μην είναι το τελευταίο σοκ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σταμάτησε να θεωρεί τον πληθωρισμό ως προσωρινό και μεμονωμένο σοκ μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον στα τέλη του 2021.
Στην Ελλάδα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η κατάσταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού βλέπουν ότι η ανάπτυξη που ανέμεναν δεν φαίνεται να έρχεται και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι «κουρεμένη» των αρχικών εκτιμήσεων. Η προσπάθεια των κυβερνητικών αξιωματούχων, δεν είναι βέβαια να δώσουν θεραπεία στην νόσο, αφού δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά να δώσουν μία επαρκή δόση ανακούφισης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έτσι ώστε να περάσουν με λιγότερες οδύνες το πρόβλημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο μεγάλος ασθενής αυτή την στιγμή είναι η κατανάλωση, αφού αφενός έχουν αυξηθεί τα κόστη λειτουργίας του επιχειρήσεων και αφετέρου έχει μειωθεί ο τζίρος. Υπό αυτές τις συνθήκες οι πιέσεις επέστρεψαν και επί του παρόντος εντοπίζονται στα Χρηματιστήρια.
Τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ οι μετοχές χθες και σήμερα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Στο χθεσινό sell off των 1.164 μονάδων για τον Dow Jones, ήρθε να προστεθεί και η σημερινή πτώση, οι οποίες έφτασαν κάποια στιγμή σε πάνω από 400 μονάδες για να περιοριστεί τελικά σε απώλειες της τάξεως των 236,94 μονάδων.
Πτωτικά κινήθηκαν επίσης τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της ημέρας η σημαντική άνοδος του ευρώ, έναντι του δολαρίου, όπως επίσης και η ανάκαμψη του πετρελαίου, με το Brent να σημειώνει άνοδο 2,31% και να περνάει ξανά πάνω 111 δολάρια το βαρέλι.
Αντίθετα το φυσικό αέριο σημείωσε νέες απώλειες 4,8% στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ πολέμου επίπεδα.