Μικρή υποχώρηση εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τόσο ο πληθωρισμός, όσο και ο δείκτης των τροφίμων με βάση, τα στοιχεία που θα ανακοινώσει για τον Μάρτιο σήμερα (31.03.2023) το μεσημέρι η Eurostat. Η ίδια τάση αναμένεται να παρουσιαστεί και για την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είχε διαμορφωθεί στο 8,5%. Kαταγράφοντας έτσι οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, καθώς ο δείκτης των τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 8,6%.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε ποσοστό ανόδου της τάξεως του 0,2%. Βάσει της μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα έτρεξαν με ρυθμό 6,1% τον Φεβρουάριο. Το 6,5% συνιστά το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.
Οι τιμές των τροφίμων τον Φεβρουάριο συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και τον Φεβρουάριο καθώς αυξήθηκαν κατά 15%, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχαν ενισχυθεί κατά 14,1%.
Το πλέον ανησυχητικό είναι πάντως ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες, αφού με βάση τελευταία έρευνα, το 68% των επιχειρήσεων τροφίμων σχεδιάζουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα.
Αναφορικά με τυχόν ανησυχίες για την οικονομία υπάρχει η πρόβλεψη των ερωτώμενων, το 68% απαντά ότι και το 2023 θα υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Λένε ότι έχουν ήδη σχεδιάσει ανατιμήσεις, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι είχαμε ήδη μία σταδιακή ανατίμηση και όχι απότομη (επομένως έχουν συγκρατηθεί τιμές) και απορρόφηση του κόστους χωρίς να μετακληθούν την αγορά.
Αυτό που προκύπτει μεταξύ άλλων είναι ότι στην αγορά των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, οι Έλληνες CEOs της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ απαντούν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη από 2 έως και 5% για το 53%, ενώ αύξηση 6-10% βλέπει το 28%. Μείωση κατανάλωσης από -2 έως -5% βλέπουν το 44% και πάνω από 6% το 5% σε όγκο, ωστόσο κάποιοι – το 38% – περιμένουν αύξηση όγκου από 0 έως 1%.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι οι πολίτες τους τελευταίους δύο μήνες, άρχισαν να αποσύρουν καταθέσουν προφανώς για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Οι Έλληνες μάλιστα κάνουν πρωταθλητισμό στην…απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα απανωτά κύματα ακρίβειας. Όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων Καταναλωτών απέσυρε τα χρήματά του από τις αποταμιεύσεις του ως απάντηση στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι σημειώθηκαν το 2022. Οι απαντήσεις των καταναλωτών που ερωτήθηκαν διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών. Τα ποσοστά των καταναλωτών που έχουν ξοδέψει ορισμένες από τις αποταμιεύσεις τους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού κυμαίνονταν μεταξύ 16% (Κροατία) ως και 58% που αφορά την Ελλάδα, η οποία καταγράφει το χειρότερο ποσοστό.