Οικονομία

«Πληθωρισμός Βενεζουέλας» απειλεί την Αργεντινή – Μπορεί να ξεπεράσει τα 200%

Η ραγδαία κρίση πληθωρισμού της Αργεντινής έχει βάλει τη χώρα σε τροχιά να ξεπεράσει τη Βενεζουέλα ως η χώρα με τις ταχύτερες αυξήσεις τιμών στη Λατινική Αμερική.

Καθώς ο πρόεδρος Χαβιέρ Μίλεϊ προετοιμάζει τους κατοίκους της Αργεντινής για σκληρά μέτρα λιτότητας που επιδιώκουν να διορθώσουν τα χρόνια μη βιώσιμων λαϊκιστικών πολιτικών, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές εκτοξεύονται μετά την υποτίμηση του πέσο κατά 54% από την κυβέρνησή του. Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι στο Μπουένος Άιρες αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 200% τον Δεκέμβριο. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, ωστόσο, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 193%, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικών που εδρεύει στο Καράκας. Η εταιρεία συμβούλων Ecoanalitica βλέπει αυξήσεις τιμών πιο κοντά στο 170%.

Αν η Αργεντινή δεν ξεπέρασε τη Βενεζουέλα το 2023, αυτό θα συμβεί σίγουρα φέτος, σύμφωνα με τον Φάουστο Σποτόρνο (Fausto Spotorno), διευθυντή οικονομικών ερευνών της εταιρείας συμβούλων Orlando J. Ferreres y Asociados με έδρα το Μπουένος Άιρες. “Αναμένουμε ένα πρώτο εξάμηνο του έτους με υψηλό πληθωρισμό που θα μπορούσε ενδεχομένως να φθάσει το 500% σε ετήσια βάση”

Τον πρώτο μήνα της θητείας του, ο Μίλεϊ εισήγαγε στο Κογκρέσο μια ολοκληρωμένη δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα αυτά θα του επιτρέψουν να μειώσει δραματικά τις δαπάνες στην Αργεντινή και να απορρυθμίσει την οικονομία καταργώντας τις επιδοτήσεις στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τις μεταφορές – γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω πληθωριστικά σοκ στο μέλλον.

Αν και οι αγορές έχουν χαιρετίσει τις πολιτικές μέχρι στιγμής, ο Spotorno δήλωσε ότι οι Αργεντινοί θα υποστούν πιθανότατα τριψήφιες ετήσιες αυξήσεις των τιμών για τουλάχιστον ένα έτος.

Η Βενεζουέλα, η οποία έσπασε μια από τις μεγαλύτερες περιόδους υπερπληθωρισμού στην ιστορία στις αρχές του 2022, αγωνιζόταν να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς η εκτεταμένη διαφθορά και οι αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ περιόριζαν τις εξαγωγές πετρελαίου, μειώνοντας την προσφορά ξένου συναλλάγματος. Αυτό ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να τυπώσει περισσότερα μπολίβαρ, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Αλλά τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στην πετρελαϊκή βιομηχανία, βελτιώνοντας τα οικονομικά της Βενεζουέλας. Και η κεντρική τράπεζα κατάφερε να σταθεροποιήσει το νόμισμα πουλώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην επίσημη αγορά συναλλάγματος, γεγονός που μείωσε την πίεση στις τιμές.

“Οι αμερικανικές άδειες βελτίωσαν τη θέση του ισοζυγίου πληρωμών και αυτό επέτρεψε την αποτελεσματικότερη χρήση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως άγκυρας για τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Άνγκελ Αλβαράντο (Ángel Alvarado), ανώτερος συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ιδρυτής του Παρατηρητηρίου Οικονομικών. “Αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα, αλλά η στρατηγική έχει δείξει, τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες, ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον”

Το τρέχον έτος θα μπορούσε να επαναφέρει προβλήματα πληθωρισμού, καθώς η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογές. Η περαιτέρω ελάφρυνση των κυρώσεων εξαρτάται από τη δέσμευση του Μαδούρο να εξασφαλίσει πιο ισότιμους εκλογικούς όρους.

“Εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν πέσουν και δεν υπάρξουν ανατροπές στην ανακούφιση από τις κυρώσεις, βλέπουμε τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται” το 2024, δήλωσε η οικονομολόγος Ταμάρα Χερέρα (Tamara Herrera), διευθύντρια της εταιρείας χρηματοοικονομικών αναλύσεων Síntesis Financiera με έδρα το Καράκας. Ο Herrera εκτιμά ότι οι τιμές θα επιβραδυνθούν στο 145% το 2024.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα