Site icon NewsIT

Ποιά απόφαση του Eurogroup θα φέρει την τρόικα στην Αθήνα και ποια θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις

08.12.2014 | 11:58
Ποιά απόφαση του Eurogroup θα φέρει την τρόικα στην Αθήνα και ποια θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις

Οι αποφάσεις που θα λάβει το αποψινό Eurogroup θα εξαρτηθούν, έλεγε στο newsit.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας εξαρτώνται από το αν λειτουργήσει ως κοινοτικό όργανο το οποίο λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις, τα μέτρα και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό πρωτίστως και τα άλλα ζητήματα ή αν η πολιτική σκοπιμότητα και οι πολιτικές παράμετροι στην Ελλάδα είναι το κύριο και βασικό κριτήριο λήψης της απόφασης.

Στην πρώτη περίπτωση η ελληνική πλευρά εκφράζει την αισιοδοξία πως θα καταφέρει να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πως αναλαμβάνει ισχυρή δέσμευση να καλύψει οποιαδήποτε αστοχία προκύψει στον προϋπολογισμό.

Ως τέτοια θα εμφανίσει την κατάργηση και επαναφορά της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (η οποία έγινε σχεδόν μόνιμη) που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, η ανάκληση της μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, καθώς και η κατάργηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ των νησιών.

Πρόκειται για τρία μέτρα που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση τέτοιου ενδεχόμενου μεταφέροντας στο πρώτο εξάμηνο την είσπραξη μεγάλου μέρους του ΕΝΦΙΑ για το 2015 (θα καταβληθεί σε 10 δόσεις αρχής γενομένης από το Μάρτιο) και του φόρου εισοδήματος (η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου).

Αν λοιπόν το Eurogroup κινηθεί με καθαρά οικονομικά κριτήρια τότε η τρόικα θα έρθει σύντομα στην Αθήνα και η συμφωνία για την αξιολόγηση θα είναι πραγματικότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αν, όμως, προτάξει, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, τότε θα προφασιστεί διάφορα εμπόδια είτε για να κωλυσιεργήσει είτε κυρίως (η πιο πιθανή εκδοχή) να επιβάλει παράταση του μνημονίου κατά έξι μήνες ώστε αν είναι δυνατόν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Όμως, αυτή την επιλογή δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να την αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά τότε αναμένεται να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πολύ νωρίτερα, χωρίς να αποκλείεται και την η καταγγελία της Ευρωζώνης για ανάμιξη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όπως ορισμένοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό. Αυτοί πιστεύουν πως ένας οξύς πολιτικός λόγος με πυρήνα ότι το μνημόνιο τελείωσε και δεν δεχόμαστε παρά μόνο προληπτική πιστωτική γραμμή χωρίς νέα μέτρα, μπορεί να συγκινήσει αμφιταλαντευόμενους πολίτες του κεντρώου χώρου που έχουν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, καθώς και ψηφοφόρους που προτίμησαν την αντιμνημονιακή ρητορική των ΑΝΕΛ και κυρίως να δώσει επιχειρήματα σε ανεξάρτητους κυρίως βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας..

Τέλος, στο κάδρο μπαίνουν και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και η στάση του Γ. Παπανδρέου, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως αν επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο, προκαλώντας ακόμα και πρόβλημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πάντως, η μήτρα απ΄ όπου θα ξεπροβάλλει η μία ή η άλλη πορεία των πολιτικών πραγμάτων είναι το σημερινό Eurogroup.

Πάντως, σαν θετικό σημάδι για τις ελληνικές θέσεις ερμηνεύται η αντικατάσταση στην αποστολήτου ΔΝΤ του σκληρού Ρίσι Γκογιάλ από τον Ποουλ Τόμσεν, οποίος είναι επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και με περισσότερες δυνατότητες να πάρει αποφάσεις.

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version