Η πρώτη είναι η πρόταση Σάλλα για το sales and lease back για τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως υποθήκη για στεγαστικό δάνειο.
Έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν πολύ σοβαρά και με θετική ματιά την πρόταση του επίτιμου Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα θεωρούν πως με την ψήφισή της θα μπορούσαν να αποτραπούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί και να βοηθηθούν τις τράπεζες ώστε να παρουσιάσουν καλύτερους ισολογισμούς.
Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία έχουν βάλει στο τραπέζι την πρόταση Σάλλα και οι πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν είναι πως πρόκειται για ένα αξιόπιστο σχέδιο που μπορεί να συμβάλλει τη λύση πολλών προβλημάτων.
Μάλιστα λένε πως αν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση Σάλλα θα λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Η δεύτερη κίνηση είναι η επιλογή των τραπεζών να προχωρήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα σε πλειστηριασμούς ακινήτων των στρατηγικών κακοπληρωτών. Πρόκειται για 10.000 περίπου δανειολήπτες μεγάλων στεγαστικών δανείων, οι οποίοι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και την περιουσία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια, αλλά έχουν επιλέξει να τα ¨κοκκινίσουν¨ συνειδητά προσδοκώντας σε ¨κούρεμα¨ ή άλλες ενέργειες που θα τους ευνοήσουν, όπως για παράδειγμα ακόμα και η εξαγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα ΄κοράκια¨.
Κι΄ αυτό θα μπορέσουν να το πετύχουν, διότι διαθέτουν τα χρήματα να κάνουν μία επικερδή πρόταση στα ¨κοράκια¨, η οποία θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ύψος του δανείου. Για παράδειγμα αν το funds αγοράσουν το δάνειο στο 15% της αξίας τους, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα μπορέσουν να το αγοράσουν στο 25% ή στο 30%, τιμή που θα δεχθούν τα ¨κοράκια¨, γιατί πολύ γρήγορα θα έχουν κερδίσει τα διπλά από το ποσό που πλήρωσαν για να το αγοράσουν.
Όσον αφορά στα μικρότερα δάνεια οι τράπεζες προς το παρόν εκτιμούν ότι δεν είναι επωφελές να βγάλουν στο σφυρί σπίτια για δάνεια χαμηλότερα των 100.000 ευρώ. Αποτελεί αυτή η επιλογή μία προσωρινή ασπίδα, αλλά και ένα μεγάλο κίνδυνο, αφού στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να πουλήσουν μαζικά στα ¨κοράκια¨ τα δάνεια τα οποία δεν συμφέρει να τα βάλουν σε προγράμματα πλειστηριασμών και τότε να δούμε μαζικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις ακόμα και από μικρής αξίας σπίτια, όπως κάνει τώρα ο δήμος της Αθήνας και το Δημόσιο ακόμα και για ευτελή ποσά.
Μία επιπλέον προστασία για τους δανειολήπτες θα ήταν και η θέσπιση της ρύθμισης που θα καθιστά υποχρεωτική από τις τράπεζες την πρόταση εξαγοράς του δανείου σε χαμηλή τιμή από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, πριν από την πώληση στα ¨κοράκια¨ με εξαίρεση τα δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση αυτή προσκρούει στο κουαρτέτο, σε κύκλους εντός της κυβέρνησης που πιστεύουν ότι έτσι θα αυξηθούν τα ¨κόκκινα¨ δάνεια, ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και ισχυροί υποστηρικτές της νομοθετικής κατοχύρωσης αυτού του δικαιώματος.
Και όπως έλεγαν στελέχη με γνώση τις κυβερνητικές ισορροπίες, πολλά θα εξαρτηθούν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.