Site icon NewsIT

Ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ρυθμίζονται από τα ασφαλιστικά ταμεία

06.11.2014 | 13:51
Ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ρυθμίζονται από τα ασφαλιστικά ταμεία

Τα “αγκάθια” που υπήρχαν επιλύθηκαν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 1.000.000 ευρώ και απομένει μόνο να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν σε 800 περίπου οφειλέτες

Κανονικά θα ισχύσει η ρύθμιση των χρεών ως 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα “αγκάθια” που υπήρχαν επιλύθηκαν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 1.000.000 ευρώ και απομένει μόνο να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν σε 800 περίπου οφειλέτες (κυρίως επιχειρήσεις) με χρέη μεγαλύτερα από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από τις 15 Νοεμβρίου και μετά.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν ο ορισμός των χρεών ως ληξιπρόθεσμων, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων και ο ορισμός της ανωτέρας βίας.

Για το πρώτο αποφασίστηκε για μεν το ΙΚΑ που οι εισφορές πληρώνονται κάθε μήνα να θεωρηθούν ως ληξιπρόθεσμα τα χρέη ως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε εκείνοι που θέλουν να ενταχθούν στα ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν τις υποχρεώσεις του Οκτωβρίου.

Για τον ΟΑΕΕ που η καταβολή των εισφορών γίνεται κάθε δίμηνο ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι οφειλές ως το τέλος Αυγούστου και για το επόμενο δίμηνο ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα χρήματα των εισφορών, ενώ για τον ΟΓΑ ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι οφειλές ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να εξοφληθεί υποχρεωτικά ως το τέλος του χρόνου αν κάποιος θέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Οσον αφορά στον ορισμό για την ανωτέρα βία που μπορεί να επικαλεστεί ο οφειλέτης σε περίπτωση που δεν πληρώσει περισσότερες από δύο δόσεις, αυτή θα είναι εκείνη που αναφέρεται στο νόμο και δεν θα υπάρξει καμία νέα ερμηνεία από τα ταμεία ώστε η αντιμετώπιση του ζητήματος να είναι ενιαία.

Τέλος, όσοι υπάγονται στο ΙΚΑ θα υποβάλουν αίτηση στη δική του πλατφόρμα, ενώ για τα άλλα ταμεία θα δημιουργηθεί νέα πλατφόρμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version