Site icon NewsIT

Ποιοι είναι το κλειδί για συμφωνία με τους δανειστές

29.01.2015 | 09:36
Ποιοι είναι το κλειδί για συμφωνία με τους δανειστές

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Είναι το …τρίπτυχο που η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πετύχει συμφωνία με τους εταίρους, να σπρώξει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και η ίδια να πετύχει και να μακροημερεύσει. Παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Ηλία Ηλιού για τη δημοκρατία, «να τους ταράξουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Να μην δώσει κανένα δικαίωμα η νέα κυβέρνηση να μας κατηγορήσουν για «μεταρρυθμιστική κόπωση» και προπαντός να μην έχουν δίκιο όταν θα το κάνουν, όπως με την προηγούμενη κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.
Γιατί αλήθεια ποιος μπορεί να πάσχει από μεταρρυθμιστική κόπωση;

Πάσχει ο πολίτης που ζητά να αλλάξει το Δημόσιο που τον βασανίζει και είναι ο σύγχρονος δυνάστης του;

Πάσχει ο φορολογούμενος που ζητά φορολογική δικαιοσύνη γιατί αυτό συνεπάγεται και δική του φοροελάφρυνση;

Πάσχει ο συνταξιούχος που ελπίζει πως με τη μεταρρύθμιση η οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική, η ανάπτυξη θα επανακάμψει, θα αυξηθούν τα εισοδήματα και θα δει κι΄ αυτός καλύτερη σύνταξη;

Πάσχει ο επενδυτής που δεν μπορεί να δημιουργήσει επιχείρηση γρήγορα, χωρίς κόστος και χωρίς να δίνει μίζες;

Πάσχει ο άνεργος που μόνο χάρη στις μεταρρυθμίσεις μπορεί να δει να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας;

Πάσχει ο πολίτης που βλέπει την υπόθεσή του να βαλτώνει για χρόνια και χρόνια στα δικαστήρια χωρίς να βρίσκει το δίκιο του;

Αφήστε τα κόλπα κύριοι. Ο πολίτης δεν πάσχει από καμία κόπωση, το αντίθετο μάλιστα. Εχει έντονο ενδιαφέρον, ανάγκη και επιθυμία για πραγματικές και ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα πατάσσουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά στο Δημόσιο. Θα δημιουργούν δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Θα προωθούν ταχύτατα την απονομή της δικαιοσύνης. Θα εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς λαδάκι και χωρίς γρηγορόμετρο από τις δημόσιες υπηρεσίες. Θα έχουν καλή υγιεινομική περίθαλψη και χωρίς να πληρώνουν «φακελάκι». Θα δίνουν ανάσα και ελπίδα στους πολίτες.
Κανένας πολίτης δεν πάσχει από κόπωση όταν πρόκειται για τις προαναφερόμενες και άλλες μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Αντιθέτως, όχι μόνο κόπωση, αλλά πολύ περισσότερο οργή προκαλούν οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, τσεκουρώνουν τα δικαιώματα των πολιτών, κατακρεουργούν τα δικαιώματα στην υγεία, υποβαθμίζουν την παιδεία, εξορίζουν τη γνώση, βάζουν υπερβολικούς φόρους στους πολλούς και αδύναμους και αφήνουν στο απυρόβλητο τους πλούσιους και ισχυρούς.

Όχι μόνο κόπωση, αλλά τεράστια οργή αισθάνεται ο λαός με τις δήθεν μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιβάλει η τρόικα για να μας ρίξει πάλι στον καιάδα της ύφεσης, παρότι είχε αρχίσει η ανάπτυξη να αχνοφαίνεται. Σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις η νέα κυβέρνηση οφείλει να αντιτάξει ένα πελώριο και σταθερό όχι.

Γιατί η τρόικα αντί να ζητά μέτρα, πολιτικές και αποφάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, προσπαθεί να την πνίξει, παρότι το χρέος μόνο με ανάπτυξη εξυπηρετείται και μικραίνει, παρότι η μόνη ελπίδα να πάρουν τα λεφτά τους οι πιστωτές είναι η δημιουργία από την Ελλάδα μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας.

Ναι, είναι γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις τους μας κούρασαν γιατί δεν είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τον πολίτη, το λαό, την παραγωγική επιχείρηση. Δεν είναι μεταρρυθμίσεις που βοηθούν την Ελλάδα και τους Ελληνες να βγάλουν το κεφάλι έξω από το νερό.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι αντιμεταρρυθμίσεις που βαφτίστηκαν μεταρρυθμίσεις και αν συνεχιστούν προκαλούν όχι μόνο την ¨κόπωση¨, αλλά πολύ περισσότερο την εξόντωση του λαού και της χώρας.

Γιατί είναι απίστευτο, αντικοινωνικό, αντιοικονομικό και αντιεπιστημονικό να ζητούν ακόμα και τώρα περικοπές συντάξεων.
Τέλος όσον αφορά στην προηγούμενη κυβέρνηση, η αιτία του μεταρρυθμιστικού κλακάζ δεν ήταν τυχόν κόπωση, αλλά η επικράτηση του λαϊκισμού μετά τις ευρωεκλογές και η ανυπαρξία ισχυρής θέλησης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Πίστεψαν οι αφελείς πως τις λαϊκίστικες κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να τις εξουδετερώσουν με το δικό τους λαϊκισμό.

Αντί να είχαν προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στον πολίτη και την οικονομία, τράβηξαν χειρόφρενο γιατί φοβήθηκαν μη θίξουν κατεστημένα συμφέροντα.

Οπότε μάλλον δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί συνάμα μήνυμα προς το ΣΥΡΙΖΑ πως οι ασυνεπείς τώρα μπορεί και να τιμωρούνται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version