Δευτέρα, 7 Οκτ.
20oC Αθήνα

Ποιοι κερδίζουν από το “πολεμικό” κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και πόσο αληθινό είναι

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ

“Υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες, αλλά όχι τόση ώστε να σηκώσει τη φουσκοθαλασσιά που βλέπουμε. Στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα υπάρχουν πλευρές που επιθυμούν υψηλούς τόνους και ένταση για δικούς τους λόγους”. Με τα λόγια αυτά υψηλόβαθμο στέλεχος στη βελγική πρωτεύουσα αιτιολόγησε το “πολεμικό’ κλίμα που καλλιεργείται ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.

“Σήμερα χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής”

“Σήμερα χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε” ήταν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών. Σαφής ο υπουργικός υπαινιγμός και ξεκάθαρος, ενώ αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί και του πολέμου νεύρων στο παρασκήνιο είναι η παραίνεση του κ. Χαρδούβελη για ψυχραιμία.

Στη συνέχεια αφού έκανε λόγο για μία ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στο μνημόνιο και τη νέα συμφωνία που προκαλεί νευρικότητα και τεντώνει τα νεύρα ο κ. Χαρδούβελης άφησε να εννοηθεί ότι εκδηλώνονται απόπειρες παραπλάνησης του λαού λέγοντας ότι “όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός”.

Με τη λογική της ενδιάμεσης κατάστασης και του εκνευρισμού συμφωνεί και το υψηλόβαθμο στέλεχος στις Βρυξέλλες το οποίο επισημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές επιδιώξεις και στόχοι για την εποχή μετά τη λήξη του μνημονίου από την Αθήνα, το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, πράγμα που προκαλεί νευρικότητα στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση. Ομως, δεν είναι ικανός να προκαλέσει τόσο εκρηκτικές καταστάσεις.

“Φωτιές” από Άδωνι

Πάντως, λάδι στη φωτιά της έντασης που ξεκίνησε με την απαίτηση της τρόικα για νέες αλλαγές στις 100 δόσεις (πράξη επιεικώς απαράδεκτη και λίαν προκλητική γιατί καμία κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να αποδεχτεί δεύτερο στραπάτσο) , έριξαν με δηλώσεις τους ο Αδωνις Γεωργιάδης εκτοξεύοντας σκληρές κατηγορίες κατά του ΠΑΣΟΚ και ο υφυπουργός Οδυσ. Κωνσταντινόπουλος με τη φράση του “δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια στην τρόικα”.

Πάντως, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο πως οι τόσο υψηλοί τόνοι δεν βοηθούν στο διάλογο και στην αναγκαιότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και θα πρέπει οι δύο πλευρές να χαμηλώσουν την ένταση ώστε να διεξαχθεί νηφάλιος διάλογος και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα από τη βελγική πρωτεύουσα έλεγαν πως θα ήταν σχιζοφρενικό μετά τους διθυράμβους των προηγούμενων ημερών για το ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας από τους πλέον αρμόδιους επιτρόπους και τα οποία αποδόθηκαν στις μεταρρυθμίσεις (δηλαδή στο έργο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα), να περάσουμε στην ακραία αμφισβήτηση, σε εκβιασμούς και σκληρά τελεσίγραφα.

Και για εκείνους που θεωρούν το χρηματιστήριο βαρόμετρο να αναφέρουμε πως έκλεισε με άνοδο 3,90 % επίδοση που οδηγούσαν χρηματιστές να υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και δεν ανταποκρίνονται στο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε